2020-10-11
Ce înseamnă validarea?
Unul dintre motivele pentru care oamenii vin la psiholog (consiliere psihologică sau psihoterapie) în TimiÈ™oara sau altundeva sunt dificultățile interpersonale. De aceea, în cabinetul psihologic una dintre abilitățile dezvoltate este validarea. Aceasta înseamnă să găseÈ™ti miezul de adevăr din perspectiva sau situaÈ›ia celuilalt, respectiv să recunoÈ™ti că emoÈ›iile, gândurile È™i comportamentele au cauze È™i de aceea sunt de înÈ›eles. A valida pe cineva nu înseamnă neapărat să fii de acord cu acea persoană È™i nici nu înseamnă să validezi ceea ce în fapt nu este valid. Èšine de ascultarea activă să oferi replici precum ”Mă bucur mult pentru tine, ai muncit mult È™i acum te simÈ›i extraordinar”, ”Trebuie să te fi simÈ›it foarte trist.”, ”Chiar a spus aÈ™a? Și eu m-aÈ™ fi simÈ›it furioasă în locul tău.” În schimb, a spune simplu ”Poftim?”, ”Altceva?”, ”Și ce dacă?!” etc., nereflectând emoÈ›ia celuilalt, îndepărtează oamenii deoarece absenÈ›a preocupării celuilalt pentru experienÈ›a ta, neîmpărtășirea È™i chiar brutalizarea ei reprezintă încălcarea unor nevoi umane fundamentale pentru starea de bine emoÈ›ional.
De ce să validezi?
Practica validării îmbunătățeÈ™te relaÈ›iile noastre prin aceea că ascultând È™i înÈ›elegând, reducem presiunea de a dovedi cine are dreptate. Astfel, scad furia È™i reactivitatea negativă. Dacă validarea face posibilă rezolvarea problemelor, apropierea interumană È™i suportul social, invalidarea experienÈ›elor doare. A fi neînÈ›eles în mod repetat, negarea, trivializarea sau ignorarea unor aspecte importante din viaÈ›a ta, a nu fi crezut atunci când eÈ™ti sincer sunt modalități nesănătoase de interacÈ›iune.
Cum validezi?
- Acordă atenÈ›ie: ascultă È™i obeservă când celălalt îÈ›i vorbeÈ™te, nu fă altceva. PriveÈ™te-l în ochi È™i răspunde inclusiv prin modularea expresiei feÈ›ei în funcÈ›ie de ceea ce îÈ›i împărtășeÈ™te.
- Reflectează ceea ce auzi sau observi pentru a te asigura că ai înÈ›eles ce È›i s-a spus. Nu adopta un limbaj sau un ton critic È™i permite partenerului de discuÈ›ie să te corecteze.
- Fii sensibil la ceea ce nu a spus persoana (limbajul nonverbal)
- ÎnÈ›elege modul în care simte È™i gândeÈ™te celălalt, acordă preocupare pentru felul în care el/ ea dă sens evenimentelor dat fiind istoricul său de viață. Spune: ”Are sens faptul că tu........deoarece..........”
- RecunoaÈ™te ceea ce esta valid: arată faptul că îÈ›i dai seama că emoÈ›iile, gândurile È™i acÈ›iunile celuilalt sunt justificate, de înÈ›eles, dat fiind contextul.
- Manifestă și promovează egalitatea: tratează partenerul de discuție ca fiind un egal, nu o ființă fragilă sau incompetentă.
Revenirea din invalidare
- Verifică împreună cu cineva de încredere dacă răspunsurile tale sunt valide sau nu. RecunoaÈ™te atunci când răspunsurile tale nu au sens ori nu sunt valide.
- Depune efort pentru a schimba gândurile, comentariile sau acÈ›iunile invalide È™i opreÈ™te învinovățirea ta sau a altora, deoarece această strategie rareori ajută. Nu te judeca, ci practică opusul acestui obicei dincolo de cabinetul psihologic.
- Amintește-ți că fiecare comportament are niște cauze cărora le poți găsi sensul dacă explorezi suficient și că tu faci tot ce poți mai bine.
- Când faci o greÈ™eală, aminteÈ™te-È›i că eÈ™ti om È™i că oamenii mai fac greÈ™eli.
- Manifestă compasiune față de tine însuÈ›i È™i foloseÈ™te strategii pentru a te calma, liniÈ™ti.
- RecunoaÈ™te că este dureros să fii invalidat, chiar È™i atunci când ceilalÈ›i au dreptate.
- AminteÈ™te-È›i că a fi invalidat, chiar È™i atunci când răspunsul tău este valid, rar reprezintă o reală catastrofă.
- Descrie-È›i experienÈ›ele È™i acÈ›iunile într-un mediu suportiv, la psiholog sau cu altă persoană empatică.
- Parcurge doliul generat de invalidarea traumatică și de răul creat de aceasta.
- Practică strategii de acceptare radicală a persoanei invalidante (să nu negi, ci să accepÈ›i realitatea total, în minte, inimă È™i corp, chiar dacă ea este dureroasă. Astfel durerea nu se cronicizează, dar se poate transforma în tristeÈ›e. Acceptarea nu înseamnă aprobare sau pasivitate).
- Validează-te exact așa cum ai valida pe altul.
Resurse:
Linehan, M. M. (2014). DBT Skills training handouts and worksheets. Guilford Publications.