Validarea emoționala

Home » Blog » Validarea emoÈ›ionala
2020-10-11

 

Ce înseamnă validarea?

 

Unul dintre motivele pentru care oamenii vin la psiholog (consiliere psihologică sau psihoterapie) în TimiÈ™oara sau altundeva sunt dificultățile interpersonale. De aceea, în cabinetul psihologic una dintre abilitățile dezvoltate este validarea. Aceasta înseamnă să găseÈ™ti miezul de adevăr din perspectiva sau situaÈ›ia celuilalt, respectiv să recunoÈ™ti că emoÈ›iile, gândurile È™i comportamentele au cauze È™i de aceea sunt de înÈ›eles. A valida pe cineva nu înseamnă neapărat să fii de acord cu acea persoană È™i nici nu înseamnă să validezi ceea ce în fapt nu este valid. Èšine de ascultarea activă să oferi replici precum ”Mă bucur mult pentru tine, ai muncit mult È™i acum te simÈ›i extraordinar”, ”Trebuie să te fi simÈ›it foarte trist.”, ”Chiar a spus aÈ™a? Și eu m-aÈ™ fi simÈ›it furioasă în locul tău.” În schimb, a spune simplu ”Poftim?”, ”Altceva?”, ”Și ce dacă?!” etc., nereflectând emoÈ›ia celuilalt, îndepărtează oamenii deoarece absenÈ›a preocupării celuilalt pentru experienÈ›a ta, neîmpărtășirea È™i chiar brutalizarea ei reprezintă încălcarea unor nevoi umane fundamentale pentru starea de bine emoÈ›ional.

 

De ce să validezi?

 

Practica validării îmbunătățeÈ™te relaÈ›iile noastre prin aceea că ascultând È™i înÈ›elegând, reducem presiunea de a dovedi cine are dreptate. Astfel, scad furia È™i reactivitatea negativă. Dacă validarea face posibilă rezolvarea problemelor, apropierea interumană È™i suportul social, invalidarea experienÈ›elor doare. A fi neînÈ›eles în mod repetat, negarea, trivializarea sau ignorarea unor aspecte importante din viaÈ›a ta, a nu fi crezut atunci când eÈ™ti sincer sunt modalități nesănătoase de interacÈ›iune.

 

 

Cum validezi?

 

 

 

 

 

 

 

 

Revenirea din invalidare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resurse:

 

Linehan, M. M. (2014). DBT Skills training handouts and worksheets. Guilford Publications.

 

 

Blog
Nevoia de legături emoționale securizante cu alții persistă întreaga viață.
Psiholog ONLINE
Anxietatea ori depresia pe care o trăiești este semnalul că ceva trebuie schimbat în gândurile sau/ și în acțiunile tale. Contactează psihologul sau psihoterapeutul înainte ca dificultățile să se intensifice. Îți propun în calitate de specialist în sănătatea mentală să pornim împreună în călătoria de vindecare a psihicului tău, cu mijloacele științei, cu implicarea amândorura. Îndrăznește, iar ziua de mâine îți va mulțumi.
© Copyright 2024 psih. Radomir Roxana
Facebook Twitter Google