Trauma

Home » Blog » Trauma
2017-10-19

 

Ce este trauma?

 

În urma expunerii la un eveniment traumatizant aproximativ 20% dintre oameni dezvoltă pe termen lung simptome precum rememorări ale traumei iniţiale, coşmaruri, evitarea stimulilor asociaţi cu trauma, hipervigilenţă (Riedesser & Fischer, 2007). În  acest caz, evenimentele traumatice afectează deopotrivă corpul și mintea, persoana afectată reacționând ca și cum evenimentul traumatizant încă se petrece. ”Trauma continuă să deranjeze realitatea vizuală, auditivă și/ sau orice altă realitate somatică a vieții victimelor sale” (Rothschild, 2015). Un bun psiholog online sau psihoterapeut online vă poate ajuta pentru prelucrarea experiențelor traumatice, deoarece deține formarea de specialitate necesară pentru abordarea acestui tip de suferințe care de multe ori numai cu dificultate pot fi aduse treptat în conștiință și prelucrate. 

 

Pot apărea alternări de perioade de activare excesivă și de epuizare, iar la apariția neașteptată a unor elemente care amintesc de traumă se instalează panica. Aceasta determină  de multe ori consultarea unui psihoterapeut online. De asemenea, este posibilă instalarea imobilității sau a disocierii, mecanisme de supraviețuire la care psihicul apelează în condițiile nedezvoltării altora mai adaptative. Astfel, deși în sine inadecvate, aceste mecanisme au în fond un important rol de protecție și un specialist precum un psiholog online vă poate sprijini în identificarea și gestionarea lor. În timpul evenimentului traumatic poate să apară clivajul conștiinței (disocierea) ca reacție instinctivă de a proteja sinele în fața suferinței, fiind posibil ca unele persoane să își amintească traumele doar ca emoții puternice sau senzații corporale.

 

 

Repetăm ceea ce nu reparăm

 

Predispoziția pentru dificultatea de a gestiona stresul se află, probabil, în evenimente din copilăria mică precum neglijare, abuz fizic și sexual, relație de atașament inadecvată cu îngrijitorul primar. Din fericire, deficitele asociate tulburărilor de atașament pot fi în mare măsură compensate cu ajutorul unor persoane semnificative precum cel mai bun prieten, un profesor deosebit, un psiholog online sau altă persoană apropiată care oferă alinare.

 

În procesul de vindecare a traumei cu ajutorul psihoterapiei și chia a unui psiholog online corpul reprezintă o resursă importantă. Pacientul este însoțit să o acceseze prin intermediul conștientizării senzațiilor corporale pe fondul unei stări de calm.

 

În viața cotidiană persoana traumatizată poate să își stabilească ”oaze”, adică să se implice în activități care necesită concentrare, reducând hiperactivarea și intensitatea dialogului interior și făcând-o să uite de traumă. Exemple: gradinărit, citit, tricotat, reparații etc. Utile sunt și ”ancorele”, adică resurse observabile precum o persoană, un obiect, un animal sau o activitate care conferă o stare de alinare corporală și emoțională. Toate acestea pot fi descoperite în cursul ședințelor cu un psiholog online.

 

 

Bibliografie:

 

Riedesser, P., Fischer, G. (2007). Tratat de psihotraumatologie. Bucureşti: Editura Trei.

 

Rothschild, B. (2015). Corpul își amintește. Psihofiziologia și tratamentul traumei. București: Editura Herald.

 

Blog
Nevoia de legături emoționale securizante cu alții persistă întreaga viață.
Psiholog ONLINE
Anxietatea ori depresia pe care o trăiești este semnalul că ceva trebuie schimbat în gândurile sau/ și în acțiunile tale. Contactează psihologul sau psihoterapeutul înainte ca dificultățile să se intensifice. Îți propun în calitate de specialist în sănătatea mentală să pornim împreună în călătoria de vindecare a psihicului tău, cu mijloacele științei, cu implicarea amândorura. Îndrăznește, iar ziua de mâine îți va mulțumi.
© Copyright 2024 psih. Radomir Roxana
Facebook Twitter Google