Trauma

Home » Blog » Trauma
2017-10-19

 

Ce este trauma?

 

În urma expunerii la un eveniment traumatizant aproximativ 20% dintre oameni dezvoltă pe termen lung simptome precum rememorări ale traumei iniÅ£iale, coÅŸmaruri, evitarea stimulilor asociaÅ£i cu trauma, hipervigilenţă (Riedesser & Fischer, 2007). În  acest caz, evenimentele traumatice afectează deopotrivă corpul È™i mintea, persoana afectată reacÈ›ionând ca È™i cum evenimentul traumatizant încă se petrece. ”Trauma continuă să deranjeze realitatea vizuală, auditivă È™i/ sau orice altă realitate somatică a vieÈ›ii victimelor sale” (Rothschild, 2015). Un bun psiholog online sau psihoterapeut online vă poate ajuta pentru prelucrarea experienÈ›elor traumatice, deoarece deÈ›ine formarea de specialitate necesară pentru abordarea acestui tip de suferinÈ›e care de multe ori numai cu dificultate pot fi aduse treptat în conÈ™tiință È™i prelucrate. 

 

Pot apărea alternări de perioade de activare excesivă È™i de epuizare, iar la apariÈ›ia neaÈ™teptată a unor elemente care amintesc de traumă se instalează panica. Aceasta determină  de multe ori consultarea unui psihoterapeut online. De asemenea, este posibilă instalarea imobilității sau a disocierii, mecanisme de supravieÈ›uire la care psihicul apelează în condiÈ›iile nedezvoltării altora mai adaptative. Astfel, deÈ™i în sine inadecvate, aceste mecanisme au în fond un important rol de protecÈ›ie È™i un specialist precum un psiholog online vă poate sprijini în identificarea È™i gestionarea lor. În timpul evenimentului traumatic poate să apară clivajul conÈ™tiinÈ›ei (disocierea) ca reacÈ›ie instinctivă de a proteja sinele în faÈ›a suferinÈ›ei, fiind posibil ca unele persoane să îÈ™i amintească traumele doar ca emoÈ›ii puternice sau senzaÈ›ii corporale.

 

 

Repetăm ceea ce nu reparăm

 

PredispoziÈ›ia pentru dificultatea de a gestiona stresul se află, probabil, în evenimente din copilăria mică precum neglijare, abuz fizic È™i sexual, relaÈ›ie de ataÈ™ament inadecvată cu îngrijitorul primar. Din fericire, deficitele asociate tulburărilor de ataÈ™ament pot fi în mare măsură compensate cu ajutorul unor persoane semnificative precum cel mai bun prieten, un profesor deosebit, un psiholog online sau altă persoană apropiată care oferă alinare.

 

În procesul de vindecare a traumei cu ajutorul psihoterapiei È™i chia a unui psiholog online corpul reprezintă o resursă importantă. Pacientul este însoÈ›it să o acceseze prin intermediul conÈ™tientizării senzaÈ›iilor corporale pe fondul unei stări de calm.

 

În viaÈ›a cotidiană persoana traumatizată poate să îÈ™i stabilească ”oaze”, adică să se implice în activități care necesită concentrare, reducând hiperactivarea È™i intensitatea dialogului interior È™i făcând-o să uite de traumă. Exemple: gradinărit, citit, tricotat, reparaÈ›ii etc. Utile sunt È™i ”ancorele”, adică resurse observabile precum o persoană, un obiect, un animal sau o activitate care conferă o stare de alinare corporală È™i emoÈ›ională. Toate acestea pot fi descoperite în cursul È™edinÈ›elor cu un psiholog online.

 

 

Bibliografie:

 

Riedesser, P., Fischer, G. (2007). Tratat de psihotraumatologie. BucureÅŸti: Editura Trei.

 

Rothschild, B. (2015). Corpul îÈ™i aminteÈ™te. Psihofiziologia È™i tratamentul traumei. BucureÈ™ti: Editura Herald.

 

Blog
Nevoia de legături emoționale securizante cu alții persistă întreaga viață.
Psiholog ONLINE
Anxietatea ori depresia pe care o trăiești este semnalul că ceva trebuie schimbat în gândurile sau/ și în acțiunile tale. Contactează psihologul sau psihoterapeutul înainte ca dificultățile să se intensifice. Îți propun în calitate de specialist în sănătatea mentală să pornim împreună în călătoria de vindecare a psihicului tău, cu mijloacele științei, cu implicarea amândorura. Îndrăznește, iar ziua de mâine îți va mulțumi.
© Copyright 2024 psih. Radomir Roxana
Facebook Twitter Google