Ruminarea

Home » Blog » Ruminarea
2017-11-09

 

Felul în care gândim despre nereușite ne conduce spre o stare mentală sănătoasă (calm sau emoții pozitive) ori spre simptome precum depresia, anxietatea, tulburări în comportamentul alimentar, consum compulsiv de alcool, agresivitate, etc. A rumina înseamnă a rula continuu în minte gânduri referitoare la cauzele, consecințele sau alte aspecte legate de eșecul în atingerea unui scop. Femeile tind în mai mare măsură decât bărbații să apeleze la această modalitate dezadaptativă de a gestiona o situație neplăcută, ceea ce ar putea avea legătură cu frecvența mai mare a depresiei în cazul acestei categorii.

 

Există dovezi conform cărora legătura dintre ruminare și depresie ar fi influențată de maniera în care gândurile și sentimentele sunt analizate. Grossmann și Kross au arătat în 2010 că analizarea gândurilor și sentimentelor într-o manieră detașată, ca din perspectiva unui observator, poate avea rol de protecție în raport cu generarea unui nivel ridicat de stres. Rușii, cunoscuți drept persoane cu o adevărată cultură a ruminării, nu sunt atât de mult afectați de acest obicei mental precum sunt ruminatorii vestici tocmai pentru că atunci când îl practică nu sunt imersați în sine, adică nu își analizează experiența ”prin proprii ochi”. Practicarea ruminării într-un mod detașat (ca și cum te-ai vedea din afară) favorizează conștientizarea unor aspecte importante pentru propria dezvoltare și conferirea de sens și finalitate experienței negative trăite. Așadar, până la adoptarea unei soluții mai bune, să ruminăm în manieră detașată.

Blog
Nevoia de legături emoționale securizante cu alții persistă întreaga viață.
Psiholog ONLINE
Anxietatea ori depresia pe care o trăiești este semnalul că ceva trebuie schimbat în gândurile sau/ și în acțiunile tale. Contactează psihologul sau psihoterapeutul înainte ca dificultățile să se intensifice. Îți propun în calitate de specialist în sănătatea mentală să pornim împreună în călătoria de vindecare a psihicului tău, cu mijloacele științei, cu implicarea amândorura. Îndrăznește, iar ziua de mâine îți va mulțumi.
© Copyright 2024 psih. Radomir Roxana
Facebook Twitter Google