Refrene... gestuale
Refrenul gestual este mișcarea pe care o persoană o realizează constant într-o anumită manieră. Există refrene gestuale invariabile, care reflectă personalitatea și refrene gestuale alternative, care reflectă reacția emoțională într-o situație anume. Exemple din prima categorie: încrucișarea brațelor, încrucișarea degetelor, urechea la care este dus telefonul mobil, etc.. Aceste trei refrene gestuale de bază permit cunoașterea rapidă a câtorva trăsături ale persoanei din fața noastră.
Ce semnifică încrucișarea brațelor?
Încrucișarea brațelor în mod constant arată o apărare inconștientă împotriva intruziunilor în propriul teritoriu mental, o atitudine de detașare. Încrucișarea brațelor cu mâinile pe flancuri indică încercarea de liniștire și de autoprotecție, pe când încrucișarea brațelor cu pumnii strânși pe flancuri indică descurajare și furie împotriva propriei persoane.
Mâna dominantă exprimă o parte a stilului personal
Încrucișarea degetelor permite conectarea emisferelor cerebrale care sunt simbolizate de cele două mâini. Mâna stângă simbolizează emisfera dreaptă, iar mâna dreaptă simbolizează emisfera stângă. Încrucișarea degetelor în mod frecvent indică o persoană mai compătimitoare decât media, dar și mai nesigură. Dacă degetul mare stâng domină în încrucișarea degetelor, persoana este afectivă, creatoare, tolerantă și prețuiește calitatea vieții. O dominare din partea degetului mare drept indică o comunicare rațională, pragmatică, nevoie de dovezi, iar nu de ipoteze ori intuiții, precum și spirit critic ce face dificilă manipularea. Încrucișarea alternată denotă surmenaj sau tulburare.
Telefonul mobil și... temperamentul
Folosirea urechii drepte pentru ascultarea telefonului indică o manieră obiectivă de a comunica, axată pe schimb informațional. Denotă un temperament extrovert. În schimb, urechea stângă exprimă implicare afectivă, ascultare bazată pe emoții și pe ”eul” persoanei care se proiectează asupra partenerului de comunicare. Temperamentul indicat este cel introvert.
Bibliografie:
Messinger, J., & Messinger, C. (2013). Cartea gesturilor. București: Ed. All.