Refrenele gestuale

Home » Blog » Refrenele gestuale
2017-12-20

 

Refrene... gestuale

 

Refrenul gestual este miÈ™carea pe care o persoană o realizează constant într-o anumită manieră. Există refrene gestuale invariabile, care reflectă personalitatea È™i refrene gestuale alternative, care reflectă reacÈ›ia emoÈ›ională într-o situaÈ›ie anume. Exemple din prima categorie: încruciÈ™area braÈ›elor, încruciÈ™area degetelor, urechea la care este dus telefonul mobil, etc.. Aceste trei refrene gestuale de bază permit cunoaÈ™terea rapidă a câtorva trăsături ale persoanei din faÈ›a noastră.

 

 

Ce semnifică încruciÈ™area braÈ›elor?

 

ÎncruciÈ™area braÈ›elor în mod constant arată o apărare inconÈ™tientă împotriva intruziunilor în propriul teritoriu mental, o atitudine de detaÈ™are. ÎncruciÈ™area braÈ›elor cu mâinile pe flancuri indică încercarea de liniÈ™tire È™i de autoprotecÈ›ie, pe când încruciÈ™area braÈ›elor cu pumnii strânÈ™i pe flancuri indică descurajare È™i furie împotriva propriei persoane.

 

Mâna dominantă exprimă o parte a stilului personal

 

ÎncruciÈ™area degetelor permite conectarea emisferelor cerebrale care sunt simbolizate de cele două mâini. Mâna stângă simbolizează emisfera dreaptă, iar mâna dreaptă simbolizează emisfera stângă. ÎncruciÈ™area degetelor în mod frecvent indică o persoană mai compătimitoare decât media, dar È™i mai nesigură. Dacă degetul mare stâng domină în încruciÈ™area degetelor, persoana este afectivă, creatoare, tolerantă È™i preÈ›uieÈ™te calitatea vieÈ›ii. O dominare din partea degetului mare drept indică o comunicare raÈ›ională, pragmatică, nevoie de dovezi, iar nu de ipoteze ori intuiÈ›ii, precum È™i spirit critic ce face dificilă manipularea. ÎncruciÈ™area alternată denotă surmenaj sau tulburare.

 


Telefonul mobil și... temperamentul

 

Folosirea urechii drepte pentru ascultarea telefonului indică o manieră obiectivă de a comunica, axată pe schimb informaÈ›ional. Denotă un temperament extrovert. În schimb, urechea stângă exprimă implicare afectivă, ascultare bazată pe emoÈ›ii È™i pe ”eul” persoanei care se proiectează asupra partenerului de comunicare. Temperamentul indicat este cel introvert.

 

 

Bibliografie:

 

Messinger, J., & Messinger, C. (2013). Cartea gesturilor. București: Ed. All.

 

Blog
Nevoia de legături emoționale securizante cu alții persistă întreaga viață.
Psiholog ONLINE
Anxietatea ori depresia pe care o trăiești este semnalul că ceva trebuie schimbat în gândurile sau/ și în acțiunile tale. Contactează psihologul sau psihoterapeutul înainte ca dificultățile să se intensifice. Îți propun în calitate de specialist în sănătatea mentală să pornim împreună în călătoria de vindecare a psihicului tău, cu mijloacele științei, cu implicarea amândorura. Îndrăznește, iar ziua de mâine îți va mulțumi.
© Copyright 2024 psih. Radomir Roxana
Facebook Twitter Google