2020-02-27
Probleme de somn apar frecvent după confruntarea cu un eveniment traumatic sau în depresie, dar È™i atunci când avem stări mai simple de anxietate. Pentru reglarea somnului pot fi luate în considerare următoarele strategii:
- AdoptaÈ›i o rutină zilnică. TreziÈ›i-vă la aceeaÈ™i oră în fiecare dimineață, chiar dacă nu aÈ›i dormit bine.
- Dacă nu adormiți după 30 de minute, părăsiți patul pentru scurt timp. Dacă nu adormiți după alte 30 de minute, ridicați-vă din nou și așa mai departe.
- După ora 18 evitaÈ›i cofeina aflată de exemplu în cafea, ceai, cola, ciocolată. Totodată evitaÈ›i alcoolul È™i È›igările după masa de seară. Ar fi de preferat să nu mâncaÈ›i cu câteva ore înainte de culcare.
- Efectuați zilnic exerciții fizice.
- Nu faceÈ›i nimic altceva în pat decât să dormiÈ›i (È™i eventual activitatea sexuală): nu vă uitaÈ›i la televizor, nu citiÈ›i, nu rezolvaÈ›i cuvinte încruciÈ™ate È™i nu vă faceÈ›i griji. Patul trebuie rezervat exclusiv somnului.
- CreaÈ›i-vă obiceiul de a face ceva relaxant înainte de culcare: ascultaÈ›i muzică liniÈ™titoare sau materiale dedicate relaxării, faceÈ›i o baie fierbinte sau altceva menit să vă destindă.
- ÎncercaÈ›i să nu vă faceÈ›i griji pentru că nu dormiÈ›i. Cu cât vă veÈ›i gândi mai mult la asta, cu atât scad È™ansele să adormiÈ›i. PuteÈ›i rezista fără să dormiÈ›i prea mult, deÈ™i vă veÈ›i simÈ›i obosit.
- Somnul, ca orice obicei, se modifică în timp. ÎncercaÈ›i să respectaÈ›i indicaÈ›iile de mai sus cel puÈ›in două săptămâni, înainte de a decide dacă v-au fost utile sau nu.
Bibliografie:
Andrews, G. et al. (2007). Psihoterapia tulburărilor anxioase. Iași: Editura Polirom.