2020-02-27
Probleme de somn apar frecvent după confruntarea cu un eveniment traumatic sau în depresie, dar și atunci când avem stări mai simple de anxietate. Pentru reglarea somnului pot fi luate în considerare următoarele strategii:
- Adoptați o rutină zilnică. Treziți-vă la aceeași oră în fiecare dimineață, chiar dacă nu ați dormit bine.
- Dacă nu adormiți după 30 de minute, părăsiți patul pentru scurt timp. Dacă nu adormiți după alte 30 de minute, ridicați-vă din nou și așa mai departe.
- După ora 18 evitați cofeina aflată de exemplu în cafea, ceai, cola, ciocolată. Totodată evitați alcoolul și țigările după masa de seară. Ar fi de preferat să nu mâncați cu câteva ore înainte de culcare.
- Efectuați zilnic exerciții fizice.
- Nu faceți nimic altceva în pat decât să dormiți (și eventual activitatea sexuală): nu vă uitați la televizor, nu citiți, nu rezolvați cuvinte încrucișate și nu vă faceți griji. Patul trebuie rezervat exclusiv somnului.
- Creați-vă obiceiul de a face ceva relaxant înainte de culcare: ascultați muzică liniștitoare sau materiale dedicate relaxării, faceți o baie fierbinte sau altceva menit să vă destindă.
- Încercați să nu vă faceți griji pentru că nu dormiți. Cu cât vă veți gândi mai mult la asta, cu atât scad șansele să adormiți. Puteți rezista fără să dormiți prea mult, deși vă veți simți obosit.
- Somnul, ca orice obicei, se modifică în timp. Încercați să respectați indicațiile de mai sus cel puțin două săptămâni, înainte de a decide dacă v-au fost utile sau nu.
Bibliografie:
Andrews, G. et al. (2007). Psihoterapia tulburărilor anxioase. Iași: Editura Polirom.