Psihopații, iubirea și victimele lor

Home » Blog » Psihopații, iubirea și victimele lor
2019-10-12

 

”De ce este seducția psihopatului atât de puternică? Deoarece este arta criminalului înfășurată în iluzia frumoasă a iubirii.”(anonim)

 

Oricât ar suna de înfricoșător, persoane cu trăsături psihopate se află între prietenii, partenerii, vecinii, colegii noștri. Deoarece interacțiunea cu ei este devastatoare pentru oricine intră în contact cu ei, trebuie cunoscute trăsăturile lor pentru a-i identifica și ține la distanță. Consultarea unui psiholog online este de mare ajutor.

 

Psihopații sunt acei oameni reci, manipulativi, machiavelici, oportuniști, insensibili, agresivi, narcisici care par nu arareori carismatici, foarte agreabili, dar care sub mască poartă intenții malefice. Spre deosebire de oamenii care din când în când îi influențează pe alții pentru a obține ceva dorit, manipulatorii patologici nu pot avea altă cale de interacțiune socială și nu au nimic de oferit într-o relație, cum ar fi iubirea și intimitatea psihologică. Apropiindu-se de tine, te împiedică subtil să iei decizii conform valorilor și limitelor tale, împingându-te sa faci lucruri pe care în alte condiții nu le-ai face. Cu ajutorul unui psiholog online poți conștientiza aceste lucruri. El te poate ajuta să îți dai seama că psihopații te determină să îți pui sentimentul valorii proprii și starea de bine emoțională în mâinile lor și apoi îți sfarmă bucățică cu bucățică identitatea și sănătatea psihică. Pentru ei contează doar să dețină controlul și să facă ce vor. Pentru a avea succes, îți cunosc vulnerabilitățile și le speculează abil, își ascund intențiile și comportamentul agresiv și nu le pasă de răul pe care ți l-au făcut. Te împiedică să gândești clar folosindu-se de încrederea, îndoielile și emoțiile tale. Este dificil să îți dai seama ce se întâmplă, deși un vag sentiment că ceva nu este în ordine apare. Crezi că este vina ta, când de fapt ai căzut victimă cuiva rău intenționat și ascuns.

 

Psihopații sunt definiți de emoții superficiale, absența empatiei, fricii și sentimentului de vinovăție. Nu pot simți fericirea în felul în care ceilalți oameni o simt, dar sunt în căutare de stimuli care să le educă experiențe plăcute. Pot simți furie, dar și tristețe/ durere la decesul unei persoane de care erau atașați. Pot suferi și când nu primesc atenția pe care cred că o merită. Frecvent psihopații au un istoric de abuz și neglijare și astfel pot fi hipersensibili la respingere, singurătate, schimbări care le scapă de sub control. Un bun psiholog online te poate informa cu privire la acestea. Psihopatia este o tulburare mentală asociată comportamentului criminal. Cu cât simptomele emoționale și comportamentale sunt mai accentuate, cu atât psihopatia este mai severă.

 

Relațiile romantice formate de persoanele cu scoruri ridicate de psihopatie nu se bazează fundamental pe o intimitate psihologică, ci pe o viziune împărtășită asupra lumii conform căreia cei doi urmăresc să obțină cât de mult posibil de la ceilalți. Lipsa de empatie și inabilitatea de a exprima emoții profunde duce la patternuri distructive de interacțiune și disoluția cuplului, caz în care uneori se consultă un psiholog online. Dacă însă cel mai sănătos mental din cuplu îl poate influența pe celălalt, rezultatul poate fi mai favorabil, dezvoltând mai multă încredere, abilitatea de a împărtăși și de a vedea lucrurile și din punctul de vedere al partenerului. În alt tip de relații, psihopatul își alege victime și, după o perioadă ”de miere” încep distrugerea, din care cu greu și cu mari costuri se poate scăpa. De aceea, o dată identificate trăsăturile agresorului, relația trebuie cât mai repede încheiată, fără a privi înapoi, deși este dificil din cauza efectelor similare unui drog asupra creierului. Suportul social sau de specialitate (prin psiholog online sau psihoterapeut online) poate fi necesar.

 

Stabilirea unor granițe clare te ajută să te protejezi de intrarea în relații toxice, de comportamentele și cerințele altora și menținându-ne sănătatea emoțională și psihică. A avea credințe slabe privind propriile limite te predispune la a fi victimă a prădătorilor sociali. Astfel, un psiholog online îți poate fi de mare ajutor. Este important să știi cine merită încrederea și afecțiunea ta, și cine nu. Viața să o trăiești așa cum dorești, într-un mod sănătos, nu parazitat de manipulatori. Este importantă trăirea sentimentului valorii personale, dar și conștientizarea punctelor care te pot face vulnerabil. Lucrând asupra lor, scad șansele de a cădea în capcana unui psihopat.

 

Pentru persoanele aflate în proces de vindecare după relația cu un psihopat sau pentru cele ce vor să se informeze pentru a se proteja, resurse utile găsiti aici. Luați în calcul

Blog
Nevoia de legături emoționale securizante cu alții persistă întreaga viață.
Psiholog ONLINE
Anxietatea ori depresia pe care o trăiești este semnalul că ceva trebuie schimbat în gândurile sau/ și în acțiunile tale. Contactează psihologul sau psihoterapeutul înainte ca dificultățile să se intensifice. Îți propun în calitate de specialist în sănătatea mentală să pornim împreună în călătoria de vindecare a psihicului tău, cu mijloacele științei, cu implicarea amândorura. Îndrăznește, iar ziua de mâine îți va mulțumi.
© Copyright 2024 psih. Radomir Roxana
Facebook Twitter Google