”De ce este seducÈ›ia psihopatului atât de puternică? Deoarece este arta criminalului înfășurată în iluzia frumoasă a iubirii.”(anonim)
Oricât ar suna de înfricoșător, persoane cu trăsături psihopate se află între prietenii, partenerii, vecinii, colegii noÈ™tri. Deoarece interacÈ›iunea cu ei este devastatoare pentru oricine intră în contact cu ei, trebuie cunoscute trăsăturile lor pentru a-i identifica È™i È›ine la distanță. Consultarea unui psiholog online este de mare ajutor.
PsihopaÈ›ii sunt acei oameni reci, manipulativi, machiavelici, oportuniÈ™ti, insensibili, agresivi, narcisici care par nu arareori carismatici, foarte agreabili, dar care sub mască poartă intenÈ›ii malefice. Spre deosebire de oamenii care din când în când îi influenÈ›ează pe alÈ›ii pentru a obÈ›ine ceva dorit, manipulatorii patologici nu pot avea altă cale de interacÈ›iune socială È™i nu au nimic de oferit într-o relaÈ›ie, cum ar fi iubirea È™i intimitatea psihologică. Apropiindu-se de tine, te împiedică subtil să iei decizii conform valorilor È™i limitelor tale, împingându-te sa faci lucruri pe care în alte condiÈ›ii nu le-ai face. Cu ajutorul unui psiholog online poÈ›i conÈ™tientiza aceste lucruri. El te poate ajuta să îÈ›i dai seama că psihopaÈ›ii te determină să îÈ›i pui sentimentul valorii proprii È™i starea de bine emoÈ›ională în mâinile lor È™i apoi îÈ›i sfarmă bucățică cu bucățică identitatea È™i sănătatea psihică. Pentru ei contează doar să deÈ›ină controlul È™i să facă ce vor. Pentru a avea succes, îÈ›i cunosc vulnerabilitățile È™i le speculează abil, îÈ™i ascund intenÈ›iile È™i comportamentul agresiv È™i nu le pasă de răul pe care È›i l-au făcut. Te împiedică să gândeÈ™ti clar folosindu-se de încrederea, îndoielile È™i emoÈ›iile tale. Este dificil să îÈ›i dai seama ce se întâmplă, deÈ™i un vag sentiment că ceva nu este în ordine apare. Crezi că este vina ta, când de fapt ai căzut victimă cuiva rău intenÈ›ionat È™i ascuns.
PsihopaÈ›ii sunt definiÈ›i de emoÈ›ii superficiale, absenÈ›a empatiei, fricii È™i sentimentului de vinovăție. Nu pot simÈ›i fericirea în felul în care ceilalÈ›i oameni o simt, dar sunt în căutare de stimuli care să le educă experienÈ›e plăcute. Pot simÈ›i furie, dar È™i tristeÈ›e/ durere la decesul unei persoane de care erau ataÈ™aÈ›i. Pot suferi È™i când nu primesc atenÈ›ia pe care cred că o merită. Frecvent psihopaÈ›ii au un istoric de abuz È™i neglijare È™i astfel pot fi hipersensibili la respingere, singurătate, schimbări care le scapă de sub control. Un bun psiholog online te poate informa cu privire la acestea. Psihopatia este o tulburare mentală asociată comportamentului criminal. Cu cât simptomele emoÈ›ionale È™i comportamentale sunt mai accentuate, cu atât psihopatia este mai severă.
RelaÈ›iile romantice formate de persoanele cu scoruri ridicate de psihopatie nu se bazează fundamental pe o intimitate psihologică, ci pe o viziune împărtășită asupra lumii conform căreia cei doi urmăresc să obÈ›ină cât de mult posibil de la ceilalÈ›i. Lipsa de empatie È™i inabilitatea de a exprima emoÈ›ii profunde duce la patternuri distructive de interacÈ›iune È™i disoluÈ›ia cuplului, caz în care uneori se consultă un psiholog online. Dacă însă cel mai sănătos mental din cuplu îl poate influenÈ›a pe celălalt, rezultatul poate fi mai favorabil, dezvoltând mai multă încredere, abilitatea de a împărtăși È™i de a vedea lucrurile È™i din punctul de vedere al partenerului. În alt tip de relaÈ›ii, psihopatul îÈ™i alege victime È™i, după o perioadă ”de miere” încep distrugerea, din care cu greu È™i cu mari costuri se poate scăpa. De aceea, o dată identificate trăsăturile agresorului, relaÈ›ia trebuie cât mai repede încheiată, fără a privi înapoi, deÈ™i este dificil din cauza efectelor similare unui drog asupra creierului. Suportul social sau de specialitate (prin psiholog online sau psihoterapeut online) poate fi necesar.
Stabilirea unor graniÈ›e clare te ajută să te protejezi de intrarea în relaÈ›ii toxice, de comportamentele È™i cerinÈ›ele altora È™i menÈ›inându-ne sănătatea emoÈ›ională È™i psihică. A avea credinÈ›e slabe privind propriile limite te predispune la a fi victimă a prădătorilor sociali. Astfel, un psiholog online îÈ›i poate fi de mare ajutor. Este important să È™tii cine merită încrederea È™i afecÈ›iunea ta, È™i cine nu. ViaÈ›a să o trăieÈ™ti aÈ™a cum doreÈ™ti, într-un mod sănătos, nu parazitat de manipulatori. Este importantă trăirea sentimentului valorii personale, dar È™i conÈ™tientizarea punctelor care te pot face vulnerabil. Lucrând asupra lor, scad È™ansele de a cădea în capcana unui psihopat.
Pentru persoanele aflate în proces de vindecare după relaÈ›ia cu un psihopat sau pentru cele ce vor să se informeze pentru a se proteja, resurse utile găsiti aici. LuaÈ›i în calcul