Depresia se deosebeÈ™te de stările tranzitorii de tristeÈ›e pe care toÈ›i oamenii le resimt la un moment dat È™i nu este un semn de slăbiciune care poate trece prin proprie voință. Tulburarea depresivă cuprinde corpul, gândurile È™i dispoziÈ›ia, însemnând disperare, energie diminuată, incapacitate concentrare, iritabilitate etc. Pentru tratarea depresiei poste fi consultat un psiholog online.
Factorii comportamentali care contribuie la instalarea depresiei și pot fi abordați cu un psiholog online sunt:
AceÈ™ti factori nu conduc neapărat la depresie, rolul lor fiind unul predispozant. Un psiholog online poate ajuta la identificarea celor relevanÈ›i pentru fiecare caz în parte. Factorii cognitiv, adică felul în care gândim despre noi înÈ™ine È™i interpretările pe care le asociem evenimentelor de viață pot face diferenÈ›a în debutul depresiei sau menÈ›inerea pe un teritoriu sanogen. De aceea, în tratamentul cognitiv-comportamental al depresiei, inclusiv cu ajutorul unui psiholog online, se identifică È™i se modifică atât comportamentele, cât È™i modul de gândire negativ È™i nerealist care au generat È™i care întreÈ›in depresia.
Orientări terapeutice în tratarea depresiei
Abordarea umanist-experiențială
În viziunea umanist-experienÈ›ială de tradiÈ›ie rogersiană intervenÈ›ia psihologică nu este centrată pe simptom, scopul tratamentului fiind modificarea conceptului de sine al clientului. Conceptul de sine este un Gestalt (formă) în care experienÈ›ele interioare, exterioare È™i relaÈ›ia dintre acestea sunt reprezentate într-un mod specific fiecărei persoane. Atunci când reflectarea experienÈ›ei reale este denaturată sau incompletă se poate instala o stare numită incongruență. Astfel, scopul intervenÈ›iei unui psiholog ce lucrează în cabinet sau a unui psiholog online este diminuarea sau eliminarea incongruenÈ›ei ca urmare a schimbărilor la nivelul conceptului de sine. Acest scop este unul general, indiferent de tipul tulburării clientului. Alternativ, se ia în calcul È™i ipoteza existenÈ›ei unui deficit de învățare ca sursă a incongruenÈ›ei. Dacă se constată că aceasta este cauza tulburării, nu se urmăreÈ™te dezvoltarea de noi comportamente, ci identificarea experienÈ›elor care au blocat până în prezent atingerea scopurilor de învățare. Totodată, se urmăreÈ™te acceptarea experienÈ›ei personale È™i acceptarea celorlalÈ›i È™i a experienÈ›ei lor.
În orientarea umanist - experienÈ›ială vehiculul optimizării este relaÈ›ia interpersonală terapeut - client. Schimbarea, inclusiv prin consultarea unui psiholog online, se produce astfel:
- două persoane se află în contact psihologic
- prima persoană, clientul/ pacientul se află într-o stare de incongruență, fiind vulnerabil
- a doua persoană, consilierul/ terapeutul, este congruent în relaÈ›ia terapeutică
- terapeutul manifestă față de client acceptare necondiționată
- terapeutul înÈ›elege empatic cadrele de referință interioare ale clientului
- clientul receptează cel puÈ›in din abordarea terapeutului acceptarea necondiÈ›ionată È™i înÈ›elegerea empatică.
La psiholog online: abordarea cognitiv-comportamentală
În viziunea CBT, distorsiunile cognitive È™i comportamentele dezadaptative intervin în apariÈ›ia È™i menÈ›inerea tulburărilor mentale, tratarea acestora realizându-se prin învățarea unor noi modalități de procesare a informaÈ›iei È™i a unor noi strategii de coping ce pot fi descoperite cu ajutorul unui psiholog online. Este o abordare validată È™tiinÈ›ific, numeroase studii documentând eficienÈ›a sa în tratarea unor afecÈ›iuni precum depresia, tulburări anxioase, ticuri, abuz de substanÈ›e, tulburări alimentare etc. Tratamentele CBT urmăresc abordarea unor mecanisme dovedite a fi relevante pentru tulburările în cauză. Există protocoale bine puse la punct care ghidează intervenÈ›ia specialistului, chiar È™i a unui psiholog online.
În cazul suferinÈ›ei depresive în primele È™edinÈ›e veÈ›i fi orientat spre a identifica È™i implementa zilnic o serie de activități ce obiÈ™nuiau să vă facă plăcere. Un psiholog online discută cu dumneavoastă È™i vă sprijină pas cu pas în a întocmi o listă a activităților ce vă pot ridica nivelul de energie È™i pe care trebuie să le implementaÈ›i chiar dacă la început simÈ›iÈ›i că vă este greu È™i nu aÈ›i ”avea chef”. Un bun psiholog online discută cu dumneavoastră despre faptul că este o eroare să vă lăsaÈ›i purtat de starea pe care o aveÈ›i. EmoÈ›iile, inclusiv tristeÈ›ea, sunt construcÈ›ii ale creierului È™i ele sunt schimbabile. Gândirea emoÈ›ională este contraproductivă. Dacă ar fi să ascultăm de stările pe care le avem, este foarte posibil să nu ajungem prea departe. De aceea, când consultaÈ›i un psiholog online, el vă va sprijini să identificaÈ›i distorsiunile cognitive, adică tiparele de gândire ce vă influenÈ›ează în mod negativ comportamentul È™i consecinÈ›ele/ rezultatele acestuia.
Abordarea religioasă
Vindecarea sufletească nu trebuie confiscată întru-totul de către orientările psihoterapeutice laice. DeÈ™i cu un vocabular diferit, intervenÈ›iile raÈ›ionale de natură spirituală contribuie la ameliorarea stării afective È™i pot conduce la schimbări adaptative în credinÈ›ele È™i comportamentele persoanei. Indiferent că se intervine în paradigmă laică sau duhovnicească, trebuie menÈ›inută raÈ›ionalitatea. Conectarea acestui instrument analitico-pragmatic cu dimensiunea spirituală a omului îl situează pe beneficiar pe o treaptă de completitudine fiinÈ›ială spre care unii dintre noi o căutăm cu un grad mai mic sau mai mare de conÈ™tiență.
Ca È™i celelalte tipuri de intervenÈ›ie psihologică, această abordare este apanajul persoanelor instruite în acest sens.
În concluzie, cu ajutorul unui psiholog online poate fi implementat un protocol terapeutic menit să trateze cu succes tulburarea depresivă prin abordarea unei serii de factori cognitivi È™i comportamentali. AceÈ™tia sunt esenÈ›iali în modularea stării emoÈ›ionale. Un bun psiholog online vă poate orienta spre tolerarea incertitudinii, dezvoltarea unei atitudini corecte față de sine È™i asertive față de ceilalÈ›i, astfel încât să trăiÈ›i în acord cu valorile personale È™i să puteÈ›i cultiva zi de zi o stare de bine.
Bibliografie:
David, D. (2007). Ghid și Protocol Clinic de Psihoterapie Rațional-Emotivă și Comportamentală pentru Depresie. Cluj-Napoca: Editura Sinapsis.
Leahy, R.L., & Holland, S.J. (2009). Planuri de tratament și intervenții pentru depresie și anxietate. Cluj-Napoca: Editura ASCR.