La psiholog online. Cum apare depresia?

Home » Blog » La psiholog online. Cum apare depresia?
2017-10-27

 

Depresia se deosebește de stările tranzitorii de tristețe pe care toți oamenii le resimt la un moment dat și nu este un semn de slăbiciune care poate trece prin proprie voință. Tulburarea depresivă cuprinde corpul, gândurile și dispoziția, însemnând disperare, energie diminuată, incapacitate concentrare, iritabilitate etc. Pentru tratarea depresiei poste fi consultat un psiholog online.

 

Factorii comportamentali care contribuie la instalarea depresiei și pot fi abordați cu un psiholog online sunt:

 

 

 

 

 

 

 

Acești factori nu conduc neapărat la depresie, rolul lor fiind unul predispozant. Un psiholog online poate ajuta la identificarea celor relevanți pentru fiecare caz în parte. Factorii cognitiv, adică felul în care gândim despre noi înșine și interpretările pe care le asociem evenimentelor de viață pot face diferența în debutul depresiei sau menținerea pe un teritoriu sanogen. De aceea, în tratamentul cognitiv-comportamental al depresiei, inclusiv cu ajutorul unui psiholog online, se identifică și se modifică atât comportamentele, cât și modul de gândire negativ și nerealist care au generat și care întrețin depresia.

 

Orientări terapeutice în tratarea depresiei

 

Abordarea umanist-experiențială

În viziunea umanist-experiențială de tradiție rogersiană intervenția psihologică nu este centrată pe simptom, scopul tratamentului fiind modificarea conceptului de sine al clientului. Conceptul de sine este un Gestalt (formă) în care experiențele interioare, exterioare și relația dintre acestea sunt reprezentate într-un mod specific fiecărei persoane. Atunci când reflectarea experienței reale este denaturată sau incompletă se poate instala o stare numită incongruență. Astfel, scopul intervenției unui psiholog ce lucrează în cabinet sau a unui psiholog online este diminuarea sau eliminarea incongruenței ca urmare a schimbărilor la nivelul conceptului de sine. Acest scop este unul general, indiferent de tipul tulburării clientului. Alternativ, se ia în calcul și ipoteza existenței unui deficit de învățare ca sursă a incongruenței. Dacă se constată că aceasta este cauza tulburării, nu se urmărește dezvoltarea de noi comportamente, ci identificarea experiențelor care au blocat până în prezent atingerea scopurilor de învățare. Totodată, se urmărește acceptarea experienței personale și acceptarea celorlalți și a experienței lor.

În orientarea umanist - experiențială vehiculul optimizării este relația interpersonală terapeut - client. Schimbarea, inclusiv prin consultarea unui psiholog online, se produce astfel:

- două persoane se află în contact psihologic

- prima persoană, clientul/ pacientul se află într-o stare de incongruență, fiind vulnerabil

- a doua persoană, consilierul/ terapeutul, este congruent în relația terapeutică

- terapeutul manifestă față de client acceptare necondiționată

- terapeutul înțelege empatic cadrele de referință interioare ale clientului

- clientul receptează cel puțin din abordarea terapeutului acceptarea necondiționată și înțelegerea empatică.

 

La psiholog online: abordarea cognitiv-comportamentală

În viziunea CBT, distorsiunile cognitive și comportamentele dezadaptative intervin în apariția și menținerea tulburărilor mentale, tratarea acestora realizându-se prin învățarea unor noi modalități de procesare a informației și a unor noi strategii de coping ce pot fi descoperite cu ajutorul unui psiholog online. Este o abordare validată științific, numeroase studii documentând eficiența sa în tratarea unor afecțiuni precum depresia, tulburări anxioase, ticuri, abuz de substanțe, tulburări alimentare etc. Tratamentele CBT urmăresc abordarea unor mecanisme dovedite a fi relevante pentru tulburările în cauză. Există protocoale bine puse la punct care ghidează intervenția specialistului, chiar și a unui psiholog online.

În cazul suferinței depresive în primele ședințe veți fi orientat spre a identifica și implementa zilnic o serie de activități ce obișnuiau să vă facă plăcere. Un psiholog online discută cu dumneavoastă și vă sprijină pas cu pas în a întocmi o listă a activităților ce vă pot ridica nivelul de energie și pe care trebuie să le implementați chiar dacă la început simțiți că vă este greu și nu ați ”avea chef”. Un bun psiholog online discută cu dumneavoastră despre faptul că este o eroare să vă lăsați purtat de starea pe care o aveți. Emoțiile, inclusiv tristețea, sunt construcții ale creierului și ele sunt schimbabile. Gândirea emoțională este contraproductivă. Dacă ar fi să ascultăm de stările pe care le avem, este foarte posibil să nu ajungem prea departe. De aceea, când consultați un psiholog online, el vă va sprijini să identificați distorsiunile cognitive, adică tiparele de gândire ce vă influențează în mod negativ comportamentul și consecințele/ rezultatele acestuia.

 

Abordarea religioasă

Vindecarea sufletească nu trebuie confiscată întru-totul de către orientările psihoterapeutice laice. Deși cu un vocabular diferit, intervențiile raționale de natură spirituală contribuie la ameliorarea stării afective și pot conduce la schimbări adaptative în credințele și comportamentele persoanei. Indiferent că se intervine în paradigmă laică sau duhovnicească, trebuie menținută raționalitatea. Conectarea acestui instrument analitico-pragmatic cu dimensiunea spirituală a omului îl situează pe beneficiar pe o treaptă de completitudine ființială spre care unii dintre noi o căutăm cu un grad mai mic sau mai mare de conștiență.

Ca și celelalte tipuri de intervenție psihologică, această abordare este apanajul persoanelor instruite în acest sens.

În concluzie, cu ajutorul unui psiholog online poate fi implementat un protocol terapeutic menit să trateze cu succes tulburarea depresivă prin abordarea unei serii de factori cognitivi și comportamentali. Aceștia sunt esențiali în modularea stării emoționale. Un bun psiholog online vă poate orienta spre tolerarea incertitudinii, dezvoltarea unei atitudini corecte față de sine și asertive față de ceilalți, astfel încât să trăiți în acord cu valorile personale și să puteți cultiva zi de zi o stare de bine. 

 

Bibliografie:

 

David, D. (2007). Ghid și Protocol Clinic de Psihoterapie Rațional-Emotivă și Comportamentală pentru Depresie. Cluj-Napoca: Editura Sinapsis.

 

Leahy, R.L., & Holland, S.J. (2009). Planuri de tratament și intervenții pentru depresie și anxietate. Cluj-Napoca: Editura ASCR.

 

Blog
Nevoia de legături emoționale securizante cu alții persistă întreaga viață.
Psiholog ONLINE
Anxietatea ori depresia pe care o trăiești este semnalul că ceva trebuie schimbat în gândurile sau/ și în acțiunile tale. Contactează psihologul sau psihoterapeutul înainte ca dificultățile să se intensifice. Îți propun în calitate de specialist în sănătatea mentală să pornim împreună în călătoria de vindecare a psihicului tău, cu mijloacele științei, cu implicarea amândorura. Îndrăznește, iar ziua de mâine îți va mulțumi.
© Copyright 2024 psih. Radomir Roxana
Facebook Twitter Google