Invidia pe Facebook și satisfacția privind viața personală

Home » Blog » Invidia pe Facebook și satisfacția privind viața personală
2018-06-25

 

Facebook este cea mai mare bază de date sociale cunoscută vreodată. Multitudinea de date personale vehiculate în acest mediu creează premisele comparării sociale și prin urmare ale apariției unor sentimente negative precum invidia, fapt care mai departe diminuează satisfacția cu privire la propria viață.

 

Pe de o parte, aspectele pozitive ale comunicării pe Facebook sunt sporirea conectivității între utilizatori, extinderea orizontului lor și sporirea capitalului social. Urmărirea vieții altora este asociată cu reducerea incertitudinii, oferind o bază pentru încrederea socială și implicarea civică. Pe de altă parte, progresul tehnologic și consumul pasiv de informație socială asociate acestei platforme (ex. vizualizarea profilurilor, urmărirea postărilor prietenilor) atrag după sine presiune și tensiune socială, sentimente de supra-încărcare, invidie și gelozie, diminuarea sentimentului valorii personale, frustrare, epuizare, iritabilitate, izolare și depresie.

 

Utilizatorii afișează pe Facebook de obicei informații pozitive despre sine, promovându-se astfel un comportament narcisic și apărând o adevărată competiție socială. Pe un fond de gândire irațională, este tentant să facem loc unei cogniții de tipul ”ceilalți au o viață mai bună decât a mea” și să se nască invidia, sentiment de altfel de nedespărțit de viața socială și de cea profesională.

 

Invidia este o emoție neplăcută provocată de gândurile care apar la compararea cu o altă persoană ce deține ceva ce noi ne dorim. În forma sa benignă ne motivează și ne conduce spre învățare și performanță, pe când în forma sa nocivă generează ostilitate. Aceste trăiri provoacă daune utilizatorilor în ceea ce privește starea lor de bine și satisfacția cu propria viață.

 

Pentru a combate invidia este indicat ca:

 

- atenția să fie concentrată asupra aspectelor pozitive din propria viață și să ne străduim să ne transformăm cu multă muncă, dar și frumusețe visele în realitate.

 

- să ne amintim că probabil ”nimeni nu le are pe toate”, fiecare având pe lângă reușite și propriile slăbiciuni și încercări. Aceasta ne face să fim umani.

 

- să petrecem timp cu oamenii care se simt recunoscători, nu cu cei care își etalează ostentativ posesiile sau își focusează întreaga viață asupra unor aspecte mai puțin relevante.

 

- să nu vedem viața ca o competiție, ci să ne bucurăm sincer de succesul altora. Dacă ne-am fi dorit acel lucru și ne-am fi străduit, și noi puteam probabil să îl realizăm. Bucuria nu este o resursă finită.

 

- să facem din generozitate un obicei. Dăruind implicare celor mai puțin favorizați decât noi vom găsi împlinire și sens.

 

 

Bibliografie:

 

Krasnova, H., Wenninger, H., Widjaja, T., Buxmann, P. (2013). Envy on Facebook: a hidden threat to users’ life satisfaction? In: Proceedings of the 11th International Conference on Economic Informatics, Leipzig University, Germany. 27.02.-01.03.2013.

Blog
Nevoia de legături emoționale securizante cu alții persistă întreaga viață.
Psiholog în Timișoara
Gândurile noastre iraționale sau negative și experiențele suprasolicitante generează suferință psihică, reacții dezadaptative și dezechilibre organice, justificând consultarea unui psiholog. Recomandabil este să avem o atitudine activă pentru a restaura sănătatea mentală și fizică. Consilierea psihologică și psihoterapia sunt interacțiuni interumane sanogene orientate spre găsirea de soluții la provocările emoționale, comportamentale și existențiale stresante pe care le întâlniți la un moment dat. Totuși, viața este mai importantă decât terapia. Bunăstarea noastră sufletească sporește dacă zi de zi cultivăm toleranța, generozitatea, curajul, emoțiile pozitive și raționalitatea.
© Copyright 2022 psih. Radomir Roxana
Facebook Twitter Google