Invidia pe Facebook și satisfacția privind viața personală

Home » Blog » Invidia pe Facebook È™i satisfacÈ›ia privind viaÈ›a personală
2018-06-25

 

Facebook este cea mai mare bază de date sociale cunoscută vreodată. Multitudinea de date personale vehiculate în acest mediu creează premisele comparării sociale È™i prin urmare ale apariÈ›iei unor sentimente negative precum invidia, fapt care mai departe diminuează satisfacÈ›ia cu privire la propria viață.

 

Pe de o parte, aspectele pozitive ale comunicării pe Facebook sunt sporirea conectivității între utilizatori, extinderea orizontului lor È™i sporirea capitalului social. Urmărirea vieÈ›ii altora este asociată cu reducerea incertitudinii, oferind o bază pentru încrederea socială È™i implicarea civică. Pe de altă parte, progresul tehnologic È™i consumul pasiv de informaÈ›ie socială asociate acestei platforme (ex. vizualizarea profilurilor, urmărirea postărilor prietenilor) atrag după sine presiune È™i tensiune socială, sentimente de supra-încărcare, invidie È™i gelozie, diminuarea sentimentului valorii personale, frustrare, epuizare, iritabilitate, izolare È™i depresie.

 

Utilizatorii afiÈ™ează pe Facebook de obicei informaÈ›ii pozitive despre sine, promovându-se astfel un comportament narcisic È™i apărând o adevărată competiÈ›ie socială. Pe un fond de gândire iraÈ›ională, este tentant să facem loc unei cogniÈ›ii de tipul ”ceilalÈ›i au o viață mai bună decât a mea” È™i să se nască invidia, sentiment de altfel de nedespărÈ›it de viaÈ›a socială È™i de cea profesională.

 

Invidia este o emoÈ›ie neplăcută provocată de gândurile care apar la compararea cu o altă persoană ce deÈ›ine ceva ce noi ne dorim. În forma sa benignă ne motivează È™i ne conduce spre învățare È™i performanță, pe când în forma sa nocivă generează ostilitate. Aceste trăiri provoacă daune utilizatorilor în ceea ce priveÈ™te starea lor de bine È™i satisfacÈ›ia cu propria viață.

 

Pentru a combate invidia este indicat ca:

 

- atenÈ›ia să fie concentrată asupra aspectelor pozitive din propria viață È™i să ne străduim să ne transformăm cu multă muncă, dar È™i frumuseÈ›e visele în realitate.

 

- să ne amintim că probabil ”nimeni nu le are pe toate”, fiecare având pe lângă reuÈ™ite È™i propriile slăbiciuni È™i încercări. Aceasta ne face să fim umani.

 

- să petrecem timp cu oamenii care se simt recunoscători, nu cu cei care îÈ™i etalează ostentativ posesiile sau îÈ™i focusează întreaga viață asupra unor aspecte mai puÈ›in relevante.

 

- să nu vedem viaÈ›a ca o competiÈ›ie, ci să ne bucurăm sincer de succesul altora. Dacă ne-am fi dorit acel lucru È™i ne-am fi străduit, È™i noi puteam probabil să îl realizăm. Bucuria nu este o resursă finită.

 

- să facem din generozitate un obicei. Dăruind implicare celor mai puÈ›in favorizaÈ›i decât noi vom găsi împlinire È™i sens.

 

 

Bibliografie:

 

Krasnova, H., Wenninger, H., Widjaja, T., Buxmann, P. (2013). Envy on Facebook: a hidden threat to users’ life satisfaction? In: Proceedings of the 11th International Conference on Economic Informatics, Leipzig University, Germany. 27.02.-01.03.2013.

Blog
Nevoia de legături emoționale securizante cu alții persistă întreaga viață.
Psiholog ONLINE
Anxietatea ori depresia pe care o trăiești este semnalul că ceva trebuie schimbat în gândurile sau/ și în acțiunile tale. Contactează psihologul sau psihoterapeutul înainte ca dificultățile să se intensifice. Îți propun în calitate de specialist în sănătatea mentală să pornim împreună în călătoria de vindecare a psihicului tău, cu mijloacele științei, cu implicarea amândorura. Îndrăznește, iar ziua de mâine îți va mulțumi.
© Copyright 2024 psih. Radomir Roxana
Facebook Twitter Google