Invidia pe Facebook și satisfacția privind viața personală

Home » Blog » Invidia pe Facebook și satisfacția privind viața personală
2018-06-25

 

Facebook este cea mai mare bază de date sociale cunoscută vreodată. Multitudinea de date personale vehiculate în acest mediu creează premisele comparării sociale și prin urmare ale apariției unor sentimente negative precum invidia, fapt care mai departe diminuează satisfacția cu privire la propria viață.

 

Pe de o parte, aspectele pozitive ale comunicării pe Facebook sunt sporirea conectivității între utilizatori, extinderea orizontului lor și sporirea capitalului social. Urmărirea vieții altora este asociată cu reducerea incertitudinii, oferind o bază pentru încrederea socială și implicarea civică. Pe de altă parte, progresul tehnologic și consumul pasiv de informație socială asociate acestei platforme (ex. vizualizarea profilurilor, urmărirea postărilor prietenilor) atrag după sine presiune și tensiune socială, sentimente de supra-încărcare, invidie și gelozie, diminuarea sentimentului valorii personale, frustrare, epuizare, iritabilitate, izolare și depresie.

 

Utilizatorii afișează pe Facebook de obicei informații pozitive despre sine, promovându-se astfel un comportament narcisic și apărând o adevărată competiție socială. Pe un fond de gândire irațională, este tentant să facem loc unei cogniții de tipul ”ceilalți au o viață mai bună decât a mea” și să se nască invidia, sentiment de altfel de nedespărțit de viața socială și de cea profesională.

 

Invidia este o emoție neplăcută provocată de gândurile care apar la compararea cu o altă persoană ce deține ceva ce noi ne dorim. În forma sa benignă ne motivează și ne conduce spre învățare și performanță, pe când în forma sa nocivă generează ostilitate. Aceste trăiri provoacă daune utilizatorilor în ceea ce privește starea lor de bine și satisfacția cu propria viață.

 

Pentru a combate invidia este indicat ca:

 

- atenția să fie concentrată asupra aspectelor pozitive din propria viață și să ne străduim să ne transformăm cu multă muncă, dar și frumusețe visele în realitate.

 

- să ne amintim că probabil ”nimeni nu le are pe toate”, fiecare având pe lângă reușite și propriile slăbiciuni și încercări. Aceasta ne face să fim umani.

 

- să petrecem timp cu oamenii care se simt recunoscători, nu cu cei care își etalează ostentativ posesiile sau își focusează întreaga viață asupra unor aspecte mai puțin relevante.

 

- să nu vedem viața ca o competiție, ci să ne bucurăm sincer de succesul altora. Dacă ne-am fi dorit acel lucru și ne-am fi străduit, și noi puteam probabil să îl realizăm. Bucuria nu este o resursă finită.

 

- să facem din generozitate un obicei. Dăruind implicare celor mai puțin favorizați decât noi vom găsi împlinire și sens.

 

 

Bibliografie:

 

Krasnova, H., Wenninger, H., Widjaja, T., Buxmann, P. (2013). Envy on Facebook: a hidden threat to users’ life satisfaction? In: Proceedings of the 11th International Conference on Economic Informatics, Leipzig University, Germany. 27.02.-01.03.2013.

Blog
Nevoia de legături emoționale securizante cu alții persistă întreaga viață.
Psiholog ONLINE
Anxietatea ori depresia pe care o trăiești este semnalul că ceva trebuie schimbat în gândurile sau/ și în acțiunile tale. Contactează psihologul sau psihoterapeutul înainte ca dificultățile să se intensifice. Îți propun în calitate de specialist în sănătatea mentală să pornim împreună în călătoria de vindecare a psihicului tău, cu mijloacele științei, cu implicarea amândorura. Îndrăznește, iar ziua de mâine îți va mulțumi.
© Copyright 2025 psih. Radomir Roxana
Facebook Twitter Google