Examinarea psihologică

Home » Blog » Examinarea psihologică
2018-01-06

 

 

Ce este examinarea psihologică și când se eliberează aviz psihologic?

 

 

Prin testare, examinare sau evaluare psihologică înțelegem procedura prin care cu ajutorul unor instrumente validate științific se cunoaște modul de a funcționa al psihicului unei persoane (ex. gânduri, emoții, comportamente). În acest proces distingem între:

 

– evaluare cognitivă şi neuropsihologică (atenția, memoria, concentrarea etc.)

 

– evaluarea dezvoltării intelectuale și a aptitudinilor

 

– evaluare subiectiv-emoţională (reacția specifică la anumiți stimuli sau situații)

 

– evaluarea nivelului comportamental, incluzând modul de funcționare în cursul vieții sociale

 

– evaluarea reacțiilor fiziologice

 

– evaluarea personalităţii şi a mecanismelor de adaptare/apărare

 

– evaluarea unor aspecte psihologice specifice cuplului, familiei sau altor grupuri.

 

Evaluarea funcționării psihologice este primul pas în tratarea unei eventuale afecțiuni psihice, oferind informații despre natura și severitatea acesteia. Pacientul primește astfel informațiile importante pentru un management mai bun al dificultăților pe care le are, fără a fi etichetat. Ca și în intervenția medicală, evaluarea psihologică timpurie poate contribui la prevenirea unei afecțiuni mentale serioase.

De asemenea, în urma evaluării psihologice se poate elibera aviz psihologic sau raport de evaluare psihologică pentru Comisia de Expertiză în vederea evaluării capacității de muncă/ încadrării în grad de handicap, pentru derularea de activități de voluntariat (ex. ISU/ SMURD), pentru studenți (ex. practică, studenți străini la Facultatea de Medicină) sau obținerea unor atestate (asistent maternal, însoțitor personal). În cazul copiilor se fac evaluări pentru înscrierea în clasa pregătitoare/ grădiniță/ sprijin.

 

 

Cum ne dăm seama de necesitatea unei evaluări psihologice?

 

 

Semnele de alarmă ale unei afectări psihice pot fi:

 

- retragerea socială: pierderea interesului față de interacțiuni cu alți oameni, în special cu prieteni apropiați și cu familia

 

- dificultăți cognitive: probleme de memorie, concentrare, vorbire, gândire logică etc.

 

- apatie: motivație și dorință scăzută pentru a realiza sarcinile de zi cu zi

 

- diminuarea funcționalității la locul de muncă, la școală sau în activitățile sociale

 

- schimbări rapide ale emoțiilor

 

- schimbări ale obiceiurilor alimentare și de somn

 

- sentimentul că realitatea s-a modificat, persoana simțindu-se deconectată de sine sau de ceea ce este în jur

 

- a fi afectat/ suprasolicitat de sunete, stimuli vizuali, atingeri

 

- teamă/ suspiciune față de alții (anxietate sau paranoia)

 

- adoptarea unor comportamente neobișnuite

 

- gânduri intruzive sau iraționale.

 

Atunci când apar unul sau doua din aceste semne în formă trecătoare, nu este atât de îngrijorător. Dacă însă persoana are mai multe semne care îi afectează viața de zi cu zi și funcționarea socială, dacă are gânduri de a se răni, a-i răni pe alții sau a se sinucide, este nevoie de solicitarea imediată a unui sprijin profesionist.

 

 

Cum sunt colectate și analizate informațiile?

 

 

Informațiile obținute în cursul procesului de evaluare psihologică sunt corelate pentru a se alcătui o imagine comprehensivă și corectă a persoanei investigate. Sunt folosite nu doar informații obținute de la persoană prin teste, chestionare, observație, interviu etc., ci sunt colectate mai ales în cazul copiilor informații de la familie, colegi, educatori etc. astfel încât să fie înțelese comportamentele persoanei testate în circumstanțe variate. Discrepanțele identificate sunt de mare interes în formularea concluziilor.

 

Dacă persoana dorește în mod real un sprijin, este vital să participe cu maximă sinceritate în procesul de evaluare.

 

Nu sunt identificate numai dificultățile și limitele clientului/ pacientului, ci deopotrivă prezintă interes punctele sale forte și resursele psihologice, sociale și environmentale de care dispune.

Blog
Nevoia de legături emoționale securizante cu alții persistă întreaga viață.
Psiholog în Timișoara
Gândurile noastre iraționale sau negative și experiențele suprasolicitante generează suferință psihică, reacții dezadaptative și dezechilibre organice, justificând consultarea unui psiholog. Recomandabil este să avem o atitudine activă pentru a restaura sănătatea mentală și fizică. Consilierea psihologică și psihoterapia sunt interacțiuni interumane sanogene orientate spre găsirea de soluții la provocările emoționale, comportamentale și existențiale stresante pe care le întâlniți la un moment dat. Totuși, viața este mai importantă decât terapia. Bunăstarea noastră sufletească sporește dacă zi de zi cultivăm toleranța, generozitatea, curajul, emoțiile pozitive și raționalitatea.
© Copyright 2022 psih. Radomir Roxana
Facebook Twitter Google