Dezvoltarea copiilor din punct de vedere emoțional și social este influențată de factori biologici, familiali și de mediu educațional.
În ceea ce priveÈ™te mediul familial, este importantă cunoaÈ™terea modului în care copiii se dezvoltă pe etape de vârstă È™i stabilirea unor aÈ™teptări realiste legate de propriul copil. De exemplu, nu este realist să aÈ™tepÈ›i de la un copil de trei ani să spună ”te rog” È™i ”mulÈ›umesc”, dar este de aÈ™teptat ca la È™ase ani să folosească aceste formule din proprie iniÈ›iativă în cadrul interacÈ›iunilor sociale.
De asemenea, este relevant modul în care părinÈ›ii reacÈ›ionează în situaÈ›ii de conflict, copilul preluând È™i transferând în situaÈ›ii similare agresivitatea ori rezolvările constructive ale conflictelor precum negocierea È™i compromisul.
Nu mai puÈ›in important pentru competenÈ›ele socio-emoÈ›ionale ale copilului este maniera în care părinÈ›ii reacÈ›ionează la emoÈ›ia manifestată de copil. Dacă pedepsim trăirile negative exprimate de copil, nu facem altceva decât să le amplificăm. Formule precum ”dacă plângi, vei merge în camera ta” sau ”nu ai de ce să plângi” sunt inadecvate dezvoltării psihice armonioase, copilul ajungând să se comporte agresiv È™i ostil sau să se izoleze. În schimb, copilul trebuie ajutat să exploreze sensul emoÈ›iei È™i să înveÈ›e să găsească soluÈ›ii în situaÈ›ii conflictuale.
Este necesară crearea unui context social în care copilul să înveÈ›e cum să se comporte prin observare È™i imitare a comportamentului altora, fiind responsabilitatea părinÈ›ilor să discute cu fiul/ fiica despre relaÈ›iile cu alÈ›i copii È™i să îi îndrume în însuÈ™irea abilităților de cooperare È™i a empatiei.
Orientarea copilului spre a se gândi la consecinÈ›ele acÈ›iunilor sale îl ajută să înÈ›eleagă ce gândesc È™i simt ceilalÈ›i: ”Cum crezi că s-a simÈ›it Matei atunci când l-ai împins?”, ”Èšie È›i-ar plăcea să te lovească cineva?”.
Bibliografie:
Ștefan, C., Kállay, E. (2010). Dezvoltarea competenÈ›elor emoÈ›ionale È™i sociale la preÈ™colari. Cluj-Napoca: Editura ASCR.