Furia este o emoție ce apare de obicei atunci când satisfacerea dorințelor proprii este împiedicată. Întâlnim exprimarea sa în contexte variate: loc de muncă, relații de cuplu, școală, locuri publice, etc. În timp ce nemulțumirea, alternativa sănătoasă a furiei, oferă energie pentru corectarea stării de fapt, emoțiile violente generează conflicte, rănirea altora și distrugerea relațiilor.
Deosebit de dăunătoare este revărsarea furiei asupra copiilor deoarece ei nu se pot salva din situație. Pe de altă parte, exprimarea adecvată a furiei poate aduce echilibru, pace și fericire în mediul familial și în celelalte relații.
Amintește-ți că primul pas în gestionarea furiei este o auto-analiză onestă. Astfel, este util să îți notezi situațiile în care te enervezi, iar apoi să identifici pentru fiecare dintre ele gândurile care au generat furia. Pentru creearea unei alte stări emoționale este nevoie să reflectezi dacă acele credințe sunt logice, adevărate sau dacă te ajută. Apoi formulează-ți idei care să corespundă mai mult cerințelor rațiunii și realității. De exemplu, dacă ai considera că ”toți oamenii trebuie să mă respecte și nu pot tolera altfel de situații”, este posibil să constați că această cerință nu este adecvată/ realistă deoarece ai întâlnit sau poți întâlni și oameni care au avut sau au atitudini foarte relaxate. Astfel, ar fi de dorit să îți păstrezi preferința de a fi respectat (”aș prefera ca ceilalți să se comporte politicos”), dar să accepți/ suporți și situațiile în care ei se comportă diferit de preferințele tale. În mod normal nu putem schimba oamenii doar pentru că noi vrem acest lucru, dar ne putem schimba propriul mod de gândire de dragul sănătății noastre emoționale și pentru a ne adapta realității în care trăim. Gândind astfel putem fi nemulțumiți de ceea ce ni se întâmplă, păstrându-ne însă controlul și ferindu-ne să fim dominați de furie.
Consultând și alte resurse bibliografice pe tema managementului furiei și folosind timp de câteva luni în mod regulat acest tip de auto-analiză și strategii adiționale de calmare, sunt mari șanse ca starea ta emoțională să se îmbunătățească datorită faptului că ți-ai dezvoltat un mod mai rațional de a gândi.
În continuare prezentăm câteva lucruri pe care le poți face pentru te elibera de sub povara furiei și a trăi preponderent emoții sănătoase:
Dacă simți că în ciuda eforturilor nu îți poți gestiona furia, este de dorit să beneficiezi de sprijin specializat.
Bibliografie:
Swati, Y. B., Saini, S. (2009). Anger management. New Delhi: Sage Publications Inc.