Cum apare depresia?

Home » Blog » Cum apare depresia?
2017-10-27

 

Depresia se deosebește de stările tranzitorii de tristețe pe care toți oamenii le resimt la un moment dat și nu este un semn de slăbiciune care poate trece prin proprie voință. Tulburarea depresivă cuprinde corpul, gândurile și dispoziția, însemnând disperare, lipsă de energie, incapacitate de a se concentra, iritabilitate etc. (David, 2007).

 

Factorii comportamentali care contribuie la instalarea depresiei sunt:

 

 

 

 

 

 

 

Acești factori nu conduc neapărat la depresie, rolul lor fiind unul predispozant. Factorii cognitiv, adică felul în care gândim despre noi înșine și interpretările pe care le asociem evenimentelor de viață pot face diferența în debutul depresiei sau menținerea pe un teritoriu sanogen. De aceea, în tratamentul cognitiv-comportamental al depresiei se identifică și se modifică atât comportamentele, cât și modul de gândire negativ și nerealist care au generat și care întrețin depresia.

 

 

Bibliografie:

 

David, D. (2007). Ghid și Protocol Clinic de Psihoterapie Rațional-Emotivă și Comportamentală pentru Depresie. Cluj-Napoca: Editura Sinapsis.

 

Leahy, R.L., & Holland, S.J. (2009). Planuri de tratament și intervenții pentru depresie și anxietate. Cluj-Napoca: Editura ASCR.

 

Blog
”99% dintre lucrurile de care ne este frică nu ni se întâmplă,”
Psiholog în Timișoara
Gândurile noastre iraționale sau negative și experiențele suprasolicitante generează suferință psihică, reacții dezadaptative și dezechilibre organice. Recomandabil este să avem o atitudine activă pentru a restaura sănătatea mentală și fizică. Consilierea psihologică și psihoterapia sunt interacțiuni interumane sanogene orientate spre găsirea de soluții la provocările emoționale, comportamentale și existențiale stresante pe care le întâlniți la un moment dat. Totuși, viața este mai importantă decât terapia. Bunăstarea noastră sufletească sporește dacă zi de zi cultivăm toleranța, generozitatea, curajul, emoțiile pozitive și raționalitatea.
© Copyright 2020 psih. Radomir Roxana
Facebook Twitter Google