Cum alegi cel mai bun psihoterapeut online?

Home » Blog » Cum alegi cel mai bun psihoterapeut online?
2023-11-05

 

 

Ce înseamnă să găsești un psihoterapeut bun online?

 

Nu este indicat să aștepti ca situația ta să se agraveze pentru a consulta un psiholog în cabinetul individual sau un psihoterapeut online. Dacă te simți deprimat, anxios, foarte furios, nu te înțelegi cu familia sau colegii, te simți în impas, nu poți funcționa în viața de zi cu zi, copleșit etc. poți considera psihoterapia online o cale de a primi ajutor. Un psihoterapeut online este format să te asculte, oferindu-ți suportul de care ai nevoie pentru a înțelege ce se întâmplă cu tine, cine ești tu, de ce ești în acest impas și cum poți să îți îmbunătățești situația.  Nu există un set de reguli specifice care să îți indice care este un psiholog online bun pentru tine. Este clar însă că cel mai bun moment pentru a căuta sprijin este acela în care începi să te îngrijorezi în legătură cu sănătatea ta mentală. Atunci când ai luat decizia de a consulta un psiholog online, este firesc să dorești servicii de calitate și să vrei să îl găsești pe cel mai bun... pentru tine. De aceea, este important să îți clarifici ceea ce contează pentru tine cel mai mult și să cauți un specialist compatibil cu aceste așteptări.

Un psihoterapeut bun te ajută să te cunoști, cu punctele tale forte și cu cele ce ar putea fi îmbunătățite. Acest demers de autocunoaștere poate fi realizat și online. Psihoterapia online este utilă tuturor acelora care sunt dispuși să facă munca interioară pentru a ieși dintr-o situație dificilă, deoarece un psihoterapeut bun online deține competențele și instrumentele practice care te pot ajuta să-ți dai seama cine ești, ce poți, ce anume te blochează și care este cea mai potrivită cale în momentul prezent pentru a-ți îmbunătăți viața.

 

Ceea ce caracterizează în primul rând un psihoterapeut bun online este atitudinea profesionistă. Este un specialist care te acceptă și te respectă ca om, îți stă alături pentru a-ți atinge obiectivele tale privind sănătatea ta mentală și starea de bine, te sprijină pentru a-ți construi o raportare echilibrată la cei din jur și pentru remiterea simptomelor supărătoare cu care te confrunți. Un psihoterapeut bun online știe să adapteze metode din terapia clasică pentru a veni în întâmpinarea nevoilor tale. 

 

De ce anumite să ții cont atunci când cauți un psihoterapeut online?

 

Indiferent de cadrul în care lucrează (față în față ori ca psihoterapeut online), psihologul trebuie să fie atestat de Colegiul Psihologilor din România. Codul personal pe care psihologul îl deține atestă faptul că nu este doar o persoană care are de oferit sfaturi în domeniul sănătății  mintale, ci un profesionist veritabil, cu o solidă pregătire științifică în domeniul său.

 

Fiecare psiholog are alte domenii de expertiză. Asigură-te ce psihoterapeutul online pe care îl alegi are afinități complexe cu domeniul în care problematica ta se înscrie.

 

Intuiția poate de asemenea juca un rol. Dacă te simți confortabil, înțeles și ajutat de psihologul tău, înseamnă că ești pe drumul cel bun. Un psihoterapeut bun online are o personalitate integră, autentică, este de încredere, are capacitatea de a-ți oferi apreciere și suport necondiționat.

 

Surse de recomadări pentru psihoterapeut bun online:

 

Recomandări de la prieteni: din dorința de a ajuta, prietenii pot împărtăși recomandări ale unui psiholog online pe care l-au consultat sau despre care au auzit. Aceste informații pot fi utile, dar cu rezerva că oamenii sunt foarte diferiți între ei și de aceea și relațiile pe care le stabilesc pot fi diferite.

 

Caută pe internet: mediul virtual este o sursă foarte bogată despre psihologi ce își desfășoară activitatea prin medierea tehnologiei. Accesând site-urile lor îți poti face o părere despre competențe, arii de expertiză, cadru terapeutic și poți alege specialistul care lucrează în aria de servicii pe care tu dorești să le accesezi. 

 

Profilele de Social Media sunt de asemenea de mare ajutor. Poți de asemenea, să iei în calcul recenziile lăsate de oameni în Google My Business.

 

Medicii: dacă ai probleme endocrine, neurologice, gastrointenstinale etc., medicul tău curant poate găsi necesar ca tu să consulți un psiholog. Îți poate indica un specialist anume sau îți va lăsa ție sarcina de a căuta.

 

 

Printre beneficiile accesării unui psihoterapeut bun online se numără:

 

Ce nu caracterizează un psihoterapeut bun online?

 

Este de dorit ca un psihologul pe care îl consulți să aibă vaste cunoștințe, însă nu poate fi specialist în toate. De obicei un psiholog bun își definește anumite arii de expertiză. De asemenea, deși este în ordine să își împărtășească din când în când din experiența lor, psihoterapia trebuie să fie centrată pe persoana și nevoile tale. Un psihoterapeut bun nu este un prieten și este important ca tu să înțelegi din start acest lucru și să teraportezi la orice psiholog online ca la un specialist. Un bun psihoterapeut online nu te judecă, nu te critică. Este important să te simți susținut, acceptat, confortabil cu felul de a fi al terapeutului ales.

 

La ce trebuie să te aștepți de la o psihoterapie online?

 

Pe parcursul primei ședințe, un psiholog online îți va explica cum decurge procesul terapeutic. Acesta îți va oferi informații legate de confidențialitate, durata și frecvența întâlnirilor. Apoi ați putea discuta despre problemele pe care le întâmpini, simptomele cu care te confrunți și veți stabili împreună obiectivele de tratament. Un psihoterapeut bun online va urmări să își contureze o imagine de ansamblu asupra ta și a vieții tale pentru a avea repere în construirea strategiei terapeutice. Psihologul online te va informa că de regulă o psihoterapie durează 10-20 de ședințe derulate săptămânal. De obicei psihologul online solicită ca acestea să fie achitate în avans, iar o ședință poate fi modificată dacă se anunță cel târziu cu 24 de ore înainte (regulă pentru ambele părți: client, terapeut).  

 

Următoarea etapă este de evaluare. Un psihoterapeut bun online ți poate oferi chestionare sau teste pe care să le completezi. Există platforme online precum Paxonline și Depreter pe care eu ca psiholog clinician și psihoterapeut online le folosesc cu clienții mei în această fază de cunoaștere. Chestionarele și testele din aceste platforme permit conturarea unei imagini despre gandurile, emoțiile și comportamentele celui ce le completează, oferind totodată indicii despre simptomele de anxietate (anxietate generalizată, tulburare de panică cu/fără agorafobie, fobie socială, stres posttraumatic, anxietate legată de sănătate), depresie, tulburări de comportament alimentar, consum de substanțe, somatizare etc. Printr-o evaluare psihologică online se obțin informații și despre sursele dificultăților psihologice. Acestea pot rezida în scheme dezadaptative timpurii, adică patternuri de ganduri, amintiri, emoții, senzații, comportamente care s-au generat în cursul unor evenimente ce au frustrat sever satisfacerea unor nevoi afective și de dezvoltare (ex. scheme de abandon, deprivare emoțională, subjugare a nevoilor, limite insuficiente etc.).

 

La rândul tău poți pune întrebări. Un psiholog bun apreciază acest fapt, deoarece sugerează că te implici în terapie, deci ești un bun coechipier. Psihoterapia online este despre tine și obiectivele tale, iar tu ești autorul vieții tale. Psihologul online este un însoțitor al tău, un ghid, rămânând ca tu să implementezi cee ce în cursul terapiei ai conștientizat că ar fi recomandabil să schimbi în gândurile și comportamentele tale.

 

Deoarece relația terapeutică este extrem de importantă, faptul că simți că psihologul este prezent, empatic și suportiv reprezintă un indicator că ai găsit specialistul potrivit nevoilor tale. Prezența terapeutică este importantă, așa cum sunt și competențele pe care un psiholog online bun le are.

 

Unui psihoterapeut bun online, dacă îi spui că nu rezonezi cu el și din păcate nu puteți lucara împreună, te poate ajuta cu recomandări astfel încât să poți intra în contact cu un alt specialist față de care să simți mai multă afinitate. Psihoterapia/ consilierea psihologică înseamnă lucru în echipă, iar aici nu este loc de orgolii. Psihologii sunt parte a unei comunități și obișnuiesc să colaboreze astfel încât beneficiarii lor să aibă acces la serviciile cele mai potrivite nevoilor lor de dezvoltare.

 

Gândurile noastre iraționale sau negative și experiențele suprasolicitante generează suferință psihică, reacții dezadaptative și dezechilibre organice, justificând consultarea unui specialist, chiar a unui psiholog online. Recomandabil este să avem o atitudine activă pentru a restaura sănătatea mentală și fizică și să apelăm la toate resursele disponibile din mediu. Consilierea psihologică și psihoterapia sunt interacțiuni interumane sanogene orientate spre găsirea de soluții la provocările emoționale, comportamentale și existențiale stresante pe care le întâlniți la un moment dat și s-a dovedit că psihoterapia online este la fel de eficientă ca psihoterapia desfășurată față în față în cabinetele individuale de psihologie sau în diferite instituții. Totuși, viața este mai importantă decât terapia. Bunăstarea noastră sufletească sporește dacă zi de zi cultivăm toleranța, generozitatea, curajul, emoțiile pozitive și raționalitatea. Te încurajăm să urmezi aceste principii și să le integrezi în viața ta.

Blog
Nevoia de legături emoționale securizante cu alții persistă întreaga viață.
Psiholog ONLINE
Anxietatea ori depresia pe care o trăiești este semnalul că ceva trebuie schimbat în gândurile sau/ și în acțiunile tale. Contactează psihologul sau psihoterapeutul înainte ca dificultățile să se intensifice. Îți propun în calitate de specialist în sănătatea mentală să pornim împreună în călătoria de vindecare a psihicului tău, cu mijloacele științei, cu implicarea amândorura. Îndrăznește, iar ziua de mâine îți va mulțumi.
© Copyright 2025 psih. Radomir Roxana
Facebook Twitter Google