Psiholog online și psihoterapie online

Home » Psiholog online și psihoterapie online

Condițiile prezente de viață, masiv influențate de confruntarea cu virusul Covid-19, au făcut ca intervențiile psihologice mediate de tehnologie să fie tot mai mult folosite. Un număr tot mai mare de oameni resimt impactul psihologic al vieții în izolare și anxietate, apelul la serviciile psihologice online (evaluare/ consiliere/ psihoterapie online) fiind justificat și util mai ales că în ultimii ani s-a dovedit în mod consistent că psihoterapia online are efecte comparabile cu terapia față în față într-un spectru larg de situații (ex. depresie, tulburare de panică, stres posttraumatic, burn-out etc).

 

Atât studiile controlate, cât și rapoarte ale rutinei clinice au arătat că terapia cognitiv-comportamentală realizată online are efecte comparabile cu psihoterapia cognitiv-comportamentala realizată în maniera clasică, față în față.

 

Practica noastră a validat intervenția ca psiholog online.

 

Roxana Radomir este psiholog licențiat în utilizarea platformelor PAXONLINE și DEPRETER, cu ajutorul lor obținându-se bune rezultate în tratarea anxietății și depresiei.

Apelează cu succes la psiholog online nu doar românii plecați în străinătate, ci și străini care doresc o intervenție rapidă și eficientă, serviciile de psihoterapie online putându-se desfășura și în limbile engleză și germană.

 

Când apelăm la psihoterapie și ce format psihoterapeutic să  alegem?

 

Există situații în viață când emoțiile trăite sunt copleșitoare, nivelul de stres resimțit este foarte ridicat sau apar dificultăți în realizarea sarcinilor de zi cu zi ori de relaționare. Indiferent că este vorba de anxietate, depresie, furie, rușine sau alte emoții intense și tulburătoare, de afectarea relației de cuplu ori a relațiilor de la serviciu, consultarea unui psihoterapeut într-un cabinet psihologic sau a unui psiholog online/ psihoterapeut online are mari șanse să conducă spre ameliorarea disconfortului resimțit și identificarea unor soluții viabile pentru dificultățile psihologice întâmpinate.

 

Este absolut uman să simțim la un moment dat nevoia de a fi ascultați, înțeleși și informați de un specialist, de un psihoterapeut cognitiv-comportamental ori de altă orientare psihoterapeutică, deoarece acesta este în măsură să conducă o intervenție psihoterapeutică în conformitate cu protocoalele de specialitate existente, vizând factorii cu adevărat relevanți în dezvoltarea psihopatologiei, respectiv factorii care prin studii s-au dovedit a fi eficienți pentru diminuarea sau remiterea simptomelor. De exemplu, în tratarea depresie se vor viza în primă linie creșterea nivelului de energie prin desfășurarea de activități plăcute/ cu sens și modificarea gândurilor ce stau în spatele lipsei de speranță, a neajutorării și viziunii negativiste asupra vieții. Eficiența metodelor folosite este dovedită atât în psihoterapia clasică, față în față într-un cabinet de psihologie, cât și într-o psihoterapie online. De exemplu, psihoterapia anxietății derulată cu un psiholog online include însușirea unor tehnici de relaxare precum cele bazate pe respirație, relaxare musculară progresivă, training autogen și a unor tehnici de corectare a distorsiunilor cognitive.

 

Ce implică psihoterapia online?

 

A face ședințe de psihoterapie online nu înseamnă doar a comunica prin mijloacele digitale cu un psiholog, ci implică și folosirea unor instrumente specifice precum chestionarele și testele psihologice online menite în faza de evaluare să ajute la cunoașterea clientului/ pacientului, iar mai târziu să sprijine monitorizarea progresului înregistrat în procesul terapeutic. Se folosesc de asemenea module de intervenție pe problematici specifice precum cele incluse în platformele Paxonline și Depreter dezvoltate de la Cluj-Napoca de Cognitrom și care, prin fundamentul științific pe care îl au și modalitatea intuitivă de prezentare și-au dovedit contribuția la succesul psihoterapiei online.

 

Folosirea acestor mijloace firești în era digitalizării nu scade cu nimic valoare interacțiunii umane. Empatia, validarea emoțională, suportul rămân indiferent de formatul psihoterapiei (clasică sau în mediul virtual) elementele de bază ce asigură dezvoltarea relației terapeutice și implicarea psihologului online (sau nu) pentru bunăstarea clientului/ pacientului său. Este întotdeauna o muncă de echipă orientată spre obiective stabilite din primele ședințe, un mix de sprijinire a adaptării clientului la prezent și de sondare a trecutului pentru a identifica și schimba tipare rigide de gândire și acțiune care sabotează realizarea de sine, împlinirea, funcționarea socio-profesională corectă și bunăstarea emoțională.

 

Odată cu pandemia de Covid o bună parte a pieței serviciilor psihologice s-a mutat în mediul online și a rămas acolo. Există cerere consistentă de servicii de psihoterapie online și mulți psihologi și clienți ai lor au decis să își desfășoare colaborarea în acest cadru. Clienții din țară ori din afara României pot accesa o multitudine de servicii psihologice de calitate în mediul virtual. Nu există o eficiență mai mică a psihoterapiei online și în general a activității unui psiholog online axat pe activități de dezvoltare personală, psihoterapie ori consiliere pentru adult, copil, cuplu ori familie. Studiile arată o eficiență similară cu serviciile oferite în modalitatea tradițională, față în față, în cabinetul psihologic. Succesul este dat de calitatea interacțiunii umane și a reperelor științifice urmate, de implicarea și capacitatea de insight a clientului, de alți factori specifici. Metodele utilizate sunt diverse și se consideră că în prezent se tinde spre un eclectism metodologic, adică un mix de metode terapeutice cu origini în diverse școli terapeutice (psihanalitică, umanist-experiențială, cognitiv-comportamentală), activitatea online provocând la selectarea atentă și adaptarea acestora.   

Pentru ca ședința să se poată derula optim, se recomandă:

•           să existe o conexiune cât mai bună la internet;

•    să se ia măsurile necesare pentru a-ți asigura intimitatea și confidențialitatea: acest lucru ar putea presupune să îți stabilești programul în funcție de momentele în care familia nu ar putea deranja și când nu aveți programate alte apeluri telefonice ori ședințe online;

•           participanții să fie punctuali.

Ședințele de psihoterapie online prezintă foarte multă flexibilitate. Ele se pot derula prin intermediul platformei Skype (situație în care este important să ai acest program instalat în calculator sau telefon), Zoom (și în acest caz este necesară instalarea prealabilă a programului și testarea acestuia), WhatsApp, Google Meet sau Facebook Messenger.

Blog
Nevoia de legături emoționale securizante cu alții persistă întreaga viață.
Psiholog ONLINE
Anxietatea ori depresia pe care o trăiești este semnalul că ceva trebuie schimbat în gândurile sau/ și în acțiunile tale. Contactează psihologul sau psihoterapeutul înainte ca dificultățile să se intensifice. Îți propun în calitate de specialist în sănătatea mentală să pornim împreună în călătoria de vindecare a psihicului tău, cu mijloacele științei, cu implicarea amândorura. Îndrăznește, iar ziua de mâine îți va mulțumi.
© Copyright 2024 psih. Radomir Roxana
Facebook Twitter Google