Psiholog online și psihoterapie online

Home » Psiholog online È™i psihoterapie online

CondiÈ›iile prezente de viață, masiv influenÈ›ate de confruntarea cu virusul Covid-19, au făcut ca intervenÈ›iile psihologice mediate de tehnologie să fie tot mai mult folosite. Un număr tot mai mare de oameni resimt impactul psihologic al vieÈ›ii în izolare È™i anxietate, apelul la serviciile psihologice online (evaluare/ consiliere/ psihoterapie online) fiind justificat È™i util mai ales că în ultimii ani s-a dovedit în mod consistent că psihoterapia online are efecte comparabile cu terapia față în față într-un spectru larg de situaÈ›ii (ex. depresie, tulburare de panică, stres posttraumatic, burn-out etc).

 

Atât studiile controlate, cât È™i rapoarte ale rutinei clinice au arătat că terapia cognitiv-comportamentală realizată online are efecte comparabile cu psihoterapia cognitiv-comportamentala realizată în maniera clasică, față în față.

 

Practica noastră a validat intervenția ca psiholog online.

 

Roxana Radomir este psiholog licenÈ›iat în utilizarea platformelor PAXONLINE È™i DEPRETER, cu ajutorul lor obÈ›inându-se bune rezultate în tratarea anxietății È™i depresiei.

Apelează cu succes la psiholog online nu doar românii plecaÈ›i în străinătate, ci È™i străini care doresc o intervenÈ›ie rapidă È™i eficientă, serviciile de psihoterapie online putându-se desfășura È™i în limbile engleză È™i germană.

 

Când apelăm la psihoterapie È™i ce format psihoterapeutic să  alegem?

 

Există situaÈ›ii în viață când emoÈ›iile trăite sunt copleÈ™itoare, nivelul de stres resimÈ›it este foarte ridicat sau apar dificultăți în realizarea sarcinilor de zi cu zi ori de relaÈ›ionare. Indiferent că este vorba de anxietate, depresie, furie, ruÈ™ine sau alte emoÈ›ii intense È™i tulburătoare, de afectarea relaÈ›iei de cuplu ori a relaÈ›iilor de la serviciu, consultarea unui psihoterapeut într-un cabinet psihologic sau a unui psiholog online/ psihoterapeut online are mari È™anse să conducă spre ameliorarea disconfortului resimÈ›it È™i identificarea unor soluÈ›ii viabile pentru dificultățile psihologice întâmpinate.

 

Este absolut uman să simÈ›im la un moment dat nevoia de a fi ascultaÈ›i, înÈ›eleÈ™i È™i informaÈ›i de un specialist, de un psihoterapeut cognitiv-comportamental ori de altă orientare psihoterapeutică, deoarece acesta este în măsură să conducă o intervenÈ›ie psihoterapeutică în conformitate cu protocoalele de specialitate existente, vizând factorii cu adevărat relevanÈ›i în dezvoltarea psihopatologiei, respectiv factorii care prin studii s-au dovedit a fi eficienÈ›i pentru diminuarea sau remiterea simptomelor. De exemplu, în tratarea depresie se vor viza în primă linie creÈ™terea nivelului de energie prin desfășurarea de activități plăcute/ cu sens È™i modificarea gândurilor ce stau în spatele lipsei de speranță, a neajutorării È™i viziunii negativiste asupra vieÈ›ii. EficienÈ›a metodelor folosite este dovedită atât în psihoterapia clasică, față în față într-un cabinet de psihologie, cât È™i într-o psihoterapie online. De exemplu, psihoterapia anxietății derulată cu un psiholog online include însuÈ™irea unor tehnici de relaxare precum cele bazate pe respiraÈ›ie, relaxare musculară progresivă, training autogen È™i a unor tehnici de corectare a distorsiunilor cognitive.

 

Ce implică psihoterapia online?

 

A face È™edinÈ›e de psihoterapie online nu înseamnă doar a comunica prin mijloacele digitale cu un psiholog, ci implică È™i folosirea unor instrumente specifice precum chestionarele È™i testele psihologice online menite în faza de evaluare să ajute la cunoaÈ™terea clientului/ pacientului, iar mai târziu să sprijine monitorizarea progresului înregistrat în procesul terapeutic. Se folosesc de asemenea module de intervenÈ›ie pe problematici specifice precum cele incluse în platformele Paxonline È™i Depreter dezvoltate de la Cluj-Napoca de Cognitrom È™i care, prin fundamentul È™tiinÈ›ific pe care îl au È™i modalitatea intuitivă de prezentare È™i-au dovedit contribuÈ›ia la succesul psihoterapiei online.

 

Folosirea acestor mijloace fireÈ™ti în era digitalizării nu scade cu nimic valoare interacÈ›iunii umane. Empatia, validarea emoÈ›ională, suportul rămân indiferent de formatul psihoterapiei (clasică sau în mediul virtual) elementele de bază ce asigură dezvoltarea relaÈ›iei terapeutice È™i implicarea psihologului online (sau nu) pentru bunăstarea clientului/ pacientului său. Este întotdeauna o muncă de echipă orientată spre obiective stabilite din primele È™edinÈ›e, un mix de sprijinire a adaptării clientului la prezent È™i de sondare a trecutului pentru a identifica È™i schimba tipare rigide de gândire È™i acÈ›iune care sabotează realizarea de sine, împlinirea, funcÈ›ionarea socio-profesională corectă È™i bunăstarea emoÈ›ională.

 

Odată cu pandemia de Covid o bună parte a pieÈ›ei serviciilor psihologice s-a mutat în mediul online È™i a rămas acolo. Există cerere consistentă de servicii de psihoterapie online È™i mulÈ›i psihologi È™i clienÈ›i ai lor au decis să îÈ™i desfășoare colaborarea în acest cadru. ClienÈ›ii din È›ară ori din afara României pot accesa o multitudine de servicii psihologice de calitate în mediul virtual. Nu există o eficiență mai mică a psihoterapiei online È™i în general a activității unui psiholog online axat pe activități de dezvoltare personală, psihoterapie ori consiliere pentru adult, copil, cuplu ori familie. Studiile arată o eficiență similară cu serviciile oferite în modalitatea tradiÈ›ională, față în față, în cabinetul psihologic. Succesul este dat de calitatea interacÈ›iunii umane È™i a reperelor È™tiinÈ›ifice urmate, de implicarea È™i capacitatea de insight a clientului, de alÈ›i factori specifici. Metodele utilizate sunt diverse È™i se consideră că în prezent se tinde spre un eclectism metodologic, adică un mix de metode terapeutice cu origini în diverse È™coli terapeutice (psihanalitică, umanist-experienÈ›ială, cognitiv-comportamentală), activitatea online provocând la selectarea atentă È™i adaptarea acestora.   

Pentru ca ședința să se poată derula optim, se recomandă:

•           să existe o conexiune cât mai bună la internet;

•    să se ia măsurile necesare pentru a-È›i asigura intimitatea È™i confidenÈ›ialitatea: acest lucru ar putea presupune să îÈ›i stabileÈ™ti programul în funcÈ›ie de momentele în care familia nu ar putea deranja È™i când nu aveÈ›i programate alte apeluri telefonice ori È™edinÈ›e online;

•           participanÈ›ii să fie punctuali.

ȘedinÈ›ele de psihoterapie online prezintă foarte multă flexibilitate. Ele se pot derula prin intermediul platformei Skype (situaÈ›ie în care este important să ai acest program instalat în calculator sau telefon), Zoom (È™i în acest caz este necesară instalarea prealabilă a programului È™i testarea acestuia), WhatsApp, Google Meet sau Facebook Messenger.

Blog
Nevoia de legături emoționale securizante cu alții persistă întreaga viață.
Psiholog ONLINE
Anxietatea ori depresia pe care o trăiești este semnalul că ceva trebuie schimbat în gândurile sau/ și în acțiunile tale. Contactează psihologul sau psihoterapeutul înainte ca dificultățile să se intensifice. Îți propun în calitate de specialist în sănătatea mentală să pornim împreună în călătoria de vindecare a psihicului tău, cu mijloacele științei, cu implicarea amândorura. Îndrăznește, iar ziua de mâine îți va mulțumi.
© Copyright 2024 psih. Radomir Roxana
Facebook Twitter Google