Cabinetul psihologic din Oradea realizează evaluări psihologice pentru toate categoriile de vârstă, întocmind rapoarte psihologice necesare frecvent în cadrul diverselor comisii de evaluare din cadrul structurilor DGASPC (exemplu: pentru încadrarea în grad de handicap, adopÈ›ie) È™i în alte contexte oficiale/ informale. Se eliberează aviz psihologic pentru derularea unui spectru larg de activități.
În urma evaluării psihologice se poate elibera aviz psihologic sau raport de evaluare psihologică pentru Comisia de Expertiză în vederea evaluării capacității de muncă/ încadrării în grad de handicap, pentru derularea de activități de voluntariat (ex. ISU/ SMURD), pentru studenÈ›i (ex. practică, studenÈ›i străini la Facultatea de Medicină) sau obÈ›inerea unor atestate (asistent maternal, însoÈ›itor personal). În cazul copiilor se fac evaluări pentru înscrierea în clasa pregătitoare/ grădiniță/ sprijin.
De ce să consult un psiholog clinician?
Psihologia clinică este domeniul științific orientat spre investigarea mecanismelor psihologice responsabile de starea de sănătate și boală.
Termenul „clinic“ nu se referă la spital/ clinică, ci la abordarea individualizată a persoanei pentru o cunoaÈ™tere a caracteristicilor sale.
Astfel, prin psihodiagnostic și evaluare clinică:
- se identifică stările psihologice de sănătate și/sau boală și mecanismele care le-au generat
- se evaluează nivelurile cognitiv, subiectiv-emoțional, comportamental și de personalitate.
Ca domeniu psihologic avansat, psihologia clinică deÈ›ine în prezent un repertoriu consistent de proceduri sigure È™i riguroase, fiind influenÈ›ată de modelul medical.
Pe scurt, evaluarea psihologică înseamnă cunoaÈ™terea persoanei. Astfel, ea are rolul de a ghida intervenÈ›iile psihologice de tipul consilierii psihologice È™i a psihoterapiei. Pe lângă aceasta, există o serie de cadre formale care reclamă realizarea unui raport de psihodiagnostic È™i evaluare clinică, precum admiterea în instituÈ›ii de învățământ superior, contextul judiciar ori solicitarea încadrării în grad de handicap a persoanele cu retard, demenÈ›e, tulburări de personalitate sau psihoze.
Exemple de probe psihologice (teste psihologice) utilizate de psiholog Radomir Roxana din Oradea pentru realizarea evaluărilor psihologice pentru toate categoriile de vârstă: