Ce înseamnă consilierea psihologică?
Consilierea psihologică este altceva decât vizita la psihiatru. Nu se pun diagnostice ÅŸi nu se prescriu medicamente. Reprezintă o discuÅ£ie prin care persoana este sprijinită să găsească soluÅ£ii la problemele care o preocupa ÅŸi să se simtă confortabil cu sine, cu ceilalÅ£i ÅŸi în lumea în care trăieÅŸte. Consilierea se bazează pe respect ÅŸi încredere reciprocă, psihologul È™i clientul situându-se pe poziÈ›ii egale, propice colaborării.
Cabinetul psihologic este destinat tuturor celor interesaÅ£i de o viaţă psihică mai confortabilă. Reprezintă o sursă de informare ÅŸi un loc ce facilitează clarificarea ÅŸi rezolvarea problemelor cotidiene, consilierea psihologică servind depășirii conflictelor intrapersonale È™i sociale preponderent prin intermediul convorbirii psihologice. Pot fi folosite È™i fiÈ™e de lucru, exerciÈ›ii, teste etc. Demersul poate fi orientat spre clarificarea ori rezolvarea unor aspecte de viață, în funcÈ›ie de nevoile clientului.
Exemple de teme care se pretează consilierii psihologice:
- Tulburarea capacității de a munci sau de a învăța
- OscilaÈ›ii în plan emoÈ›ional sau emoÈ›ii disfuncÈ›ionale (frică, furie, gelozie, depresie etc.)
- SituaÈ›ii conflictuale sau de criză în plan existenÈ›ial
- Probleme privind imaginea de sine și sentimentul valorii personale
- Dificultăți de relaÈ›ionare în cuplu/ familie
- Stress asociat unei afecțiuni medicale etc.
De obicei, consilierea durează între una È™i zece È™edinÈ›e. Realizată la timp, consilierea poate preveni înrăutățirea situaÈ›iei È™i implicit nevoia unei psihoterapii.